• home
 • video
 • pas verschenen

  In het spoor van trainingsgroep "SVGG": "Wij zijn de pioniers"

  V.l.n.r.: De Backer, Theuns, Benoot, Maes en Keisse.

  Sporza.be haakt dit voorjaar zijn wagonnetje aan bij enkele trainingsgroepjes in het Vlaamse peloton. De Omloop Het Nieuwsblad staat voor de deur, het jachtgebied van "SVGG". Zij mogen dan ook de spits mag afbijten. Maak kennis met "Sportvrienden Gruut Gent".

  De leden van "Sportvrienden Gruut Gent"

  • Tiesj Benoot (Lotto-Soudal)
  • Dimitri Claeys (Cofidis)
  • Bert De Backer (Team Sunweb)
  • Iljo Keisse (Quick-Step Floors)
  • Nikolas Maes (Lotto-Soudal)
  • Edward Theuns (Trek-Segafredo)
  • Otto Vergaerde (Veranda's Willems-Crelan)

  De Backer: "7 vrienden die van hun hobby hun beroep hebben gemaakt."

  1) Hoe is het groepje ontstaan?

  Maes: "Bert en ik zijn een drietal jaar geleden met het idee gekomen. We hebben een WhatsApp-groepje opgericht met enkele Gentenaars. Dat is uitgegroeid tot een kliekje en nu is het een redelijk statig groepje geworden."

  Theuns: "We kenden elkaar niet allemaal even goed in het begin. Eerst begonnen we wat onnozel te doen door onszelf een naam te geven. Daarna zijn we ook op Instagram en Twitter gegaan."

  2) Wie mag lid worden van het groepje?

  "Dat is een beetje een grijze zone", legt Maes uit. "Je moet profrenner zijn of het niveau van een prof hebben, zodat er op niveau getraind kan worden. Je moet ook in de buurt van Gent wonen. En je moet goed in de groep liggen, maar dat is met Gentenaars geen probleem."

  "Als er nieuwe profs opstaan in het Gentse, dan zijn ook zij welkom", vult Keisse aan. "Zelfs ingeweken West-Vlamingen nemen we erbij, maar ze moeten dan wel wat Gents leren."

  3) Waarom vormt het zevental een trainingsgroepje?

  Benoot: "Het is plezanter dan alleen rijden. Op die manier blijft fietsen je hobby. We delen ook sneller info, info die bepaalde ploegen misschien liever niet delen. Na de winter weet iedereen wie er goed is in zijn ploeg. Daar wordt dan over gesproken."

  "Maar we praten eigenlijk niet zo veel over de koers. Soms praten we wel over tv-programma’s. Of domme dingen die we thuis hebben meegemaakt. Dan gaat de training snel voorbij.”

  Claeys: “Je kunt elkaar er op moeilijke momenten proberen door te trekken. Ik had vorige zondag een zware training gepland, maar het was koud en nat. Uiteindelijk heb ik met Nikolas afgesproken om die training samen af te werken.”

  De Backer: "Er zijn 1.001 dingen waarmee we elkaar versterken en ik heb nog niets gevonden dat ons verzwakt. Ik ben daar heel trots op.”

  4) Wat als... de trainingspartners samen in de kopgroep zitten?

  De Backer: “Samen in een kopgroep, dat zou een droom zijn. We moeten wel realistisch zijn: daar zal sowieso boel van komen. Ik ben al wat ouder en kan veel relativeren en loslaten. Maar die jonge gasten zijn heel ambitieus.”

  "Er zijn al spanningen geweest, in Halle-Ingooigem van vorig jaar. Nikolas had daar toen een minder vriendelijk gebaar na de finish. Maar iedereen heeft zijn eigen verhaal en na een week samen trainen kan iedereen zich ook in het verhaal van de andere renner inleven. We kunnen elkaar plagen met dat soort domme stoten. Zolang dat kan, ben je een groep vrienden.”

  Claeys: “In Halle-Ingooigem zaten we met 3 op de 6 mee in de kopgroep. Maar niemand heeft gewonnen. Dan heb je het niet goed gespeeld. Een dag later zijn we weer gaan fietsen en hebben we het uitgepraat.”

  Maes: "Voor en na de koers is de vriendschap onvoorwaardelijk, maar in de koers dien je soms andere belangen. We strijden bijna allemaal voor een andere sponsor. Dat zal conflicten geven in die kopgroep. Hoe dat eindigt? Met een klein applausje aan de aankomst."

  Keisse: "Het ploegbelang gaat altijd voor. Zodra het voor de knikkers gaat, is het ieder voor zichzelf of voor zijn ploeg. En als je in dezelfde kopgroep zit? Dan is het boel, hé (lacht). Maar ik was daar niet bij."

  Theuns: "We zijn allemaal profs en we doen in de koers wat de ploeg van ons verwacht. Als dat wil zeggen dat je iemand van SVGG moet terughalen, dan doe je dat. Maar als je in de situatie komt dat je zelf niet meer kunt winnen, maar je kunt wel kiezen of je Tiesj of een nobele onbekende laat winnen, dan zal ik toch voor Tiesj kiezen."

  Benoot: "Je rijdt in je koers voor je sponsor. Toen ik vorig jaar voorop reed in de Omloop, heeft Maes ook achter mij op kop van het peloton gereden. Ik versta dat."

  5) Vrienden op de fiets, vrienden naast de fiets?

  "We doen ook activiteiten zonder de fiets", antwoordt Benoot. "Zo is iedereen onlangs met zijn partner bij ons komen eten."

  "Onze vrouwen en vriendinnen komen ook goed overeen. Dat is plezant", zegt Claeys.

  "We zijn afgelopen zomer samen naar het Parkkaffee geweest met de kindjes. Dat had niets met koers te maken, maar iedereen was er. Intens, dat zoiets kan", vertelt De Backer.

  6) Is er concurrentie met andere trainingsgroepjes?

  Benoot: "Er komen meer en meer groepjes. Maar wij zijn de pioniers. Al durf ik dat niet zo hard te stellen, want dat ligt gevoelig.”

  Theuns: “Ik denk dat wij de eersten zijn die zich geprofileerd hebben. Wij zijn nog altijd de nummer 1.”

  Claeys: “We hebben navolging gekregen, maar er is geen competitie. Er is al zo veel competitie tussen de ploegen. Het moet ludiek blijven.”

  Reportage over SVGG op Eén

  Alle leden van SVGG verschijnen zaterdag aan de start van de Omloop Het Nieuwsblad. Sporza-journalist Sammy Neyrinck volgde de renners eerder deze week op training. Zijn reportage kunt u straks tijdens de uitzending op Eén (vanaf 13.30u) bekijken.