• home
 • video
 • pas verschenen

  Tom Boonen houdt zijn trainende ploegmaats goed in de gaten

  Zdenek Stybar en Julien Vermote geven een sessie core stability. Ook Boonen is fan.

  Wielrennen is meer dan fietsen alleen. De renners doen ook aan core stability. "Dankzij de training fietsen kunnen we veel meer kracht zetten", vertelt Quick-Step-renner Julien Vermote. "En het is nog plezant ook."

  Vermote: "Veel efficiënter fietsen"

  Naast de trainingen op hun fiets brengen profrenners ook enkele uren per week in de fitnesszaal door. Daar doen ze aan core stability training. Quick-Step-renners Zdenek Stybar en Julien Vermote gaven gisteren een demonstratie. Kopman Tom Boonen keek mee in de fitnesszaal (op een grote poster).

  "Vroeger was fietsen gewoon duwen. Nu is het zaak om ook stil te zitten op je fiets", legt Vermote uit aan Sporza.

  "In het wielrennen kan je heel veel kracht verliezen als je te veel beweegt op je fiets. Dankzij de core stability training fietsen we veel efficiënter. We kunnen veel meer kracht zetten."

  Core stability staat meestal ’s ochtends op het trainingsprogramma van een renner. "Nog voor het ontbijt beginnen we er al aan. Dan zijn we nog fris. Ik vind het aangenaam om de dag te beginnen met een halfuurtje core stability. Het geeft me een boost."

  "Ik vind het ook erg leuk om te doen. Ik sport graag."

  Stybar: "Zweten, douchen en fiets op"

  "Ik vind core stability heel belangrijk. Het is een prima preventie tegen rugpijn, kniepijn en blessures", vertelt Zdenek Stybar.

  "In de winter doe ik die oefeningen bijna dagelijks. Je moet het wel opbouwen. Anders ga je serieus stijf zijn", lacht de sympathieke Tsjech. "Het is een mooi begin van de dag: een beetje zweten, de douche in en daarna de fiets op."

  Core wat?

  Core stability is een combinatie van spierbalans rondom de heupen en het bekken. De krachtoefeningen helpen sporters om hun lichaam zo goed mogelijk uit te balanceren.

  "Wielrenners moeten veel kracht zetten vanuit hun onderrug", legt Quick-Step-kinesist Steven Vrancken uit. "Core stability heeft een directe invloed op hun prestaties. En de training voorkomt blessures."

  "Ik hoef de renners niet te overtuigen. Ze doen het met plezier. Op stage houden we elke ochtend een groepssessie. Tijdens het seizoen werken ze de oefeningen individueel af."

  Ook eens proberen? Stybar doet een oefening voor