• home
 • video
 • pas verschenen

  Kittel in "Alles voor de koers": "Sprint is zoals Tetris op hoogste niveau"

  Kittel schonk Etixx-Quick Step vorig jaar een ritzege in de Tour.

  Het Eén-programma "Alles voor de koers" volgde Etixx-Quick Step vorig seizoen op de voet. In de derde aflevering ging alle aandacht naar "The Train", de spurttrein in de Tour. Bekijk hier enkele fragmenten over Kittel en zijn ploegmaten.

  Kittel: "Een sprint is zoals Tetris als de blokjes heel snel vallen"

  Met gevaar voor lijf en leden mengen de renners zich in massasprints. Tom Boonen vertelt dat iedereen voor dezelfde centimeter vecht. "Kop op nul gaan en gaan", is het advies van Iljo Keisse. "Maar je moet een beetje de veiligste gekste weg zoeken."

  Marcel Kittel vergelijkt het geharrewar dan weer met een computerspelletje. "Het is zoals Tetris op het hoogste niveau, als de blokjes heel snel vallen."

  De Tour-selectie: Peeters heeft slecht nieuws voor Stybar

  In de aanloop naar de Ronde van Frankrijk zit de ploegleiding samen. Ze moeten de knoop doorhakken over wie naar de Tour mag en wie moet thuisblijven. "Ik ben van mening dat we Zdenek Stybar moeten thuislaten", zegt manager Patrick Lefevere. "Ik vind hem een te goede renner om alleen maar te knechten."

  Wilfried Peeters belt daarop naar Stybar om hem het slechte nieuws te vertellen. "Ik wou er dit jaar graag bij zijn", reageert de Tsjech, die in 2015 een rit won in de Tour.

  Ontgoocheling na verloren sprint: Kittel gooit met zijn helm

  Het zit Etixx-Quick Step niet mee in de eerste ritten van de Tour. Cavendish is Kittel te snel af en de sprinttrein loopt niet zoals het zou moeten. "Alles ging verkeerd", zucht Patrick Lefevere. Een ontgoochelde Kittel gooit zijn helm weg als hij in de bus stapt.

  Spoedvergadering: "We hebben onze sprinttrein goed verkloot"

  "Ik weet het niet, maat. Een fotofinish, verdomme"

  De 5e rit van de Tour draait opnieuw uit op een massasprint. De spoedvergadering werpt haar vruchten af, want nu zit Kittel wel op het juiste moment vooraan. Maar ook Bryan Coquard heeft een stevige sprint in huis en het is niet meteen duidelijk wie wint.

  De spanning is te snijden in de volgauto's en de bus, maar de fotofinish brengt na een schijnbaar eindeloze minuut het antwoord: Kittel was een zucht sneller dan Coquard en de eerste ritzege voor de Duitser in de Tour is een feit.

  Kittel: "Het was een lange weg terug sinds 2015"

  Met zijn ritzege viel er een last van Kittels schouders. 2015 viel in het water door een virus, maar in de Tour van vorig jaar bewees de Duitser dat hij opnieuw op het hoogste niveau kan meestrijden voor de overwinning. "Winnen in de Tour is totaal anders dan in andere koersen", zegt hij. "Er is enorm veel concurrentie en het niveau is erg hoog."

  "Alles voor de Koers" is een vijfdelige docureeks op Eén. Je kunt de volledige afleveringen elke week bekijken op VRT NU, het nieuwe videoplatform van de VRT. Bekijk het hier.