• home
 • video
 • pas verschenen

  VIDEO: John-John Dohmen is beste hockeyer ter wereld, Arthur Van Doren beste belofte

  John-John Dohmen speelde met België de finale in Rio.

  De Internationale Hockeyfederatie (FIH) heeft vanochtend in India zijn Trofeeën van het Jaar 2016 uitgereikt. Drie Belgen schoten er de hoofdvogel af: John-John Dohmen, de aanvoerder van de nationale hockeyploeg, is de FIH-Speler van het Jaar. Arthur Van Doren is de Rijzende Ster van het Jaar. En Laurine Delforge is de beste vrouwelijke Scheidsrechter ter wereld.

  De Belgische nationale hockeyploeg heeft een topjaar achter de rug: ze speelden de finale van de Olympische Spelen in Rio, nadat ze Nederland gewipt hadden. In de finale verloren ze wel van de Argentijnen.

  Die olympische prestaties zijn niet onopgemerkt gebleven: Dohmen, die gewoon in eigen land bij de Waterloo Ducks speelt, kreeg van zijn mondiale collega-internationals en een onlinepoll voor het publiek de meeste stemmen.

  Ook Van Doren, die uitkomt voor KHC Dragons, werd op die manier beloond. Laurine Delforge, die de vrouwenfinale in Rio leidde, werd gekozen door het FIH-Scheidsrechterscomité.

  Met doelman Vincent Vanasch en bondscoach Shane McLeod waren nog twee leden van de Red Lions genomineerd voor een wereldtrofee, maar zij moesten Ierland-keeper David Harte en de Britse coach Danny Kerry voorlaten.

  De drie Belgen waren in India voor de gala en gaven een speech. Dohmen: "Dit is een geweldige eer, maar ook een grote verrassing. Ik ben trots dat ik hier mijn team mag vertegenwoordigen. Het was een voorrecht om met hen aan te treden in Rio. In mijn ogen is het ook hun trofee."

  De uitreiking was live op YouTube:

  Felicitaties: