• home
 • video
 • pas verschenen

  Benoot: "Was graag op Wembley geweest, maar Omloop is iets belangrijker"

  Benoot (rechts) op training met enkele maats.

  0 / 0
  Gent-Tottenham is een mooie affiche voor Vlaamse sportliefhebbers, maar de Omloop Het Nieuwsblad is dat natuurlijk ook. Tiesj Benoot en Jürgen Roelandts, twee speerpunten in het voorjaar bij Lotto-Soudal, blikken vooruit.

  Tiesj Benoot eindigde vorig jaar derde in de Omloop. Op zijn 22e wil hij zaterdag nóg beter doen. "Ik ben opnieuw in vorm en voel me iets sterker dan in 2016", zegt Benoot.

  "De Omloop is de eerste wedstrijd die iedereen écht graag rijdt. Deze koers is speciaal en voor mij extra speciaal omdat het in Gent is, met veel supporters en vrienden. Dat is toch een heel ander gevoel dan pakweg op Mallorca."

  "Na een zeer goeie winter hoop ik dat ik mij het hele voorjaar kan laten zien zonder pech. Ik heb geen last meer van mijn maag. Als dat zo blijft, zitten er mooie dingen in. Zelf heb ik heel veel zin om te koersen. Het is plezant om over kasseien te rijden, ik kijk ernaar uit."

  Door een val in de Ronde van Vlaanderen was Benoot vorig jaar wat op de sukkel. De tuimeling leidde tot een maagbreuk en die veroorzaakte keelontstekingen. "2016 is een leerrijk jaar geweest. Ik heb met tegenslagen leren omgaan en heb mijn lichaam beter leren kennen. Dat neem ik mee in de rest van mijn carrière."

  "De laatste Omloop met Tom Boonen? Daar sta ik niet bij stil. Voor Tom zal het specialer zijn. Misschien kan ik daar van profiteren, ook al denk ik dat de echte topfavorieten misschien in een andere ploeg zitten. Greg Van Avermaet en Peter Sagan zijn de grote favorieten."

  "Ik was graag op Wembley geweest"

  Tiesj Benoot is een supporter van AA Gent, dat vanavond in Londen in de 1/16e finales van de Europa League een 1-0-voorsprong verdedigt tegen Tottenham. "Ik zou wel graag op Wembley zijn, maar overmorgen is toch iets belangrijker. Een aantal vrienden van mij is naar Londen getrokken, maar ze komen zaterdag terug voor de koers. Ik zal de match wel niet missen. Ik bekijk ze op tv en hoop dat de jongens een doelpuntje kunnen maken. Als dat lukt, ziet het er goed uit."

  Roelandts: "In de winter op explosiviteit getraind"

  Jürgen Roelandts start zaterdag in zijn zevende Omloop. Een achtste stek in 2013 was zijn beste resultaat. "Natuurlijk wil ik graag scoren in de Omloop, maar dat geldt voor heel wat koersen in het voorjaar", zegt de 31-jarige.

  Roelandts wacht nog altijd op een eerste grote overwinning in een klassieker. Moedeloos wordt hij er niet van.

  "Neen, ik blijf er in geloven en velen met mij, heb ik de indruk. Ik weet dat ik niet het toptalent ben zoals een Peter Sagan, maar als alle omstandigheden meezitten, kan ik een klassieker winnen. Als je zo veel ereplaatsen opstapelt, kun je ook winnen."

  "In de winter heb ik het een en ander aangepast in mijn trainingsprogramma, meer op explosiviteit getraind. Op die typische Vlaamse hellingen heb je dat nodig, een korte inspanning van zo'n twee minuten. Ik hoop dat ik daar nu de vruchten van kan plukken, want net zoals andere jaren heb ik naar deze periode toegewerkt."

  "De Omloop Het Nieuwsblad, de eerste wedstrijd op Belgische bodem, blijft speciaal voor mij als Belg. Ik rijd die koers echt graag."

  "Van mij mag het zaterdag regenen"

  Het regent de laatste dagen alleen maar in Vlaanderen. Roelandts: "Het weer is een factor in elke koers. Voor mij mag het regenen, dat is bekend. In zulke omstandigheden voel ik me net iets beter dan het overgrote deel van het peloton en dat verhoogt mijn kansen."

  Benoot en Roelandts in Het Journaal: