• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts: "Een nieuwe Boonen is op dit moment niet in aantocht"

  0 / 0
  Zaterdag start het wielervoorjaar en begint Tom Boonen aan zijn allerlaatste koersen. Het begin van een groot afscheidscircus. Is er een verklaring voor zijn immense populariteit? "Boonen is rock-'n-roll. Hij speelt geen rolletje", vertelt wielercommentator Michel Wuyts in De Afspraak.

  Tom Boonen wil zijn wielercarrière dolgraag beëindigen met een vijfde kassei in Roubaix. "Na die tweede plaats vorig jaar is die gedachte gegroeid. Een groot deel van het wielerpubliek heeft hem op de knieën gesmeekt om nog een jaartje door te gaan. Nu is het zo ver."

  Zaterdag start niet alleen het wielervoorjaar, maar ook de afscheidstournee van Boonen. Hij heeft ook al een eigen supporterslied (zie Lees ook). "Dat is fantastisch. Het taaltje van Van Echelpoel is het taaltje van Boonen. Dat is een van de redenen dat hij zo populair is. Hij is authentiek. "

  Heeft Wuyts al een renner gekend met diezelfde status en populariteit? "Op een kleiner vlak had je wel Sven Nys. Die heeft ook een enorm afscheid gekregen. Maar neen, je moet Boonen vergelijken met zijn voorgangers. Vandenbroucke had charme, Van Petegem was vinnig en Museeuw had kracht. Maar Boonen verenigde al die kwaliteiten in een grote sportman."

  "Na Museeuw die wat geforceerd probeerde om een vedette te worden, had je bij Boonen de geboorte van een echte vedette. Hij is rock-'n-roll en iedereen houdt daarvan. Hij speelt geen rolletje." 

  "Hij zal het grootste uithangbord van Quick-Step blijven"

  Boonen kende ook wel enkele turbulente jaren. "Hij is daar eigenlijk nooit op afgerekend. Ook daar is hij altijd eerlijk gebleven. Hij heeft nooit iets ontkend. Mensen hebben hem dat snel vergeven: "hij is een jongen van 25, dat is toch normaal". Boonen is gulzig van aard. Zoals hij koerst, leeft hij ook. Dat mag je niet onderschatten."

  Ook na zijn carrière zal Tom Boonen niet meteen vergeten worden. "Ik zou niet in zijn plaats willen zijn. Hij zal Boonen blijven en handtekeningen moeten blijven uitdelen. Hij blijft als PR-man bij de ploeg van Lefevere. Hoewel hij niet meer koerst, zal hij daar toch het grootste uithangbord blijven."

  Ziet Wuyts een Belgische renner die de plaats van Boonen na Roubaix zal kunnen innemen? "Op dit moment niet. Het zal moeten opgevangen worden door een paar mensen, zoals Tiesj Benoot en Jasper Stuyven."

  "Je mag wel niet vergeten dat ondertussen ook Greg Van Avermaet opgestaan is. Aan het applaus en de decibels kan je altijd horen als Boonen komt, maar dat hoor je nu ook bij Van Avermaet. Maar een renner met hetzelfde profiel, dezelfde status en populariteit, die is nog niet in aantocht."