• home
 • video
 • pas verschenen

  Topsportcoördinator De Vylder over BK indooratletiek: "Het was ondermaats"

  Nafi Thiam wordt gezien als hét talent van de Belgische atletiek

  Na het BK indooratletiek maakt de topsportcoördinator van de Vlaamse Atletiekliga, Max De Vylder, de balans op. "De kwaliteit van de clubs en de ondersteuning van atleten moet beter. Vergeleken met vroeger waren de prestaties ondermaats."

  Het Belgisch kampioenschap indooratletiek van afgelopen zaterdag was geen schot in de roos. "We merken dat verschillende toppers, zoals Thomas Van der Plaetsen, het indoorseizoen aan zich laten voorbijgaan. Het past niet in hun planning", zegt De Vylder.

  "Ook de prestaties zijn, vergeleken met vroeger, ondermaats. We zitten in een fase waarin we in een aantal disciplines minder atleten hebben. Atleten als Kim Gevaert en Tia Hellebaut zijn er op dit moment niet."

  "Kwaliteit van de clubs en ondersteuning van talenten zijn werkpunten"

  De Vylder ziet het als zijn taak om de atletiek in België te doen heropleven. Hij stelt twee werkpunten voorop: "We moeten de kwaliteit van het aanbod in de clubs verhogen. Dat kan door de opleiding van de trainers te verbeteren en de kwaliteit van de trainingen te verhogen."

  "Een tweede punt is de ondersteuning van de aankomende toptalenten. We merken dat we goed scoren bij de scholieren, maar dat de resultaten uitblijven als ze doorstoten naar de absolute top."

  De Vylder vindt samenwerking zeer belangrijk in de stap van scholier naar prof: "Er is heel wat expertise in Vlaanderen. Als we nu de handen in elkaar slaan, zullen we tot betere resultaten komen."

  De Belgische atletiek krijgt ook nog te maken met stevige concurrentie van de balsporten: "We merken de laatste tijd een sterke invloed van het hockey. Ook het voetbal is al lang een grote concurrent, maar nu beginnen ook meer meisjes te voetballen."

  Toch ziet De Vylder de toekomst positief in: "Als onze talenten, zoals Nafi Thiam, Philip Milanov en Thomas Van der Plaetsen, goed presteren, zal de atletiek weer aan populariteit winnen. Als we dan de atleten goed ondersteunen, zullen er bij de komende generaties schitterende atleten zitten."

  Wat moeten we verwachten van het zomerseizoen?

  Op 4 augustus gaat het WK atletiek in Londen van start. "Deelnemen is belangrijker dan winnen, maar ik hoop toch op enkele goede resultaten."

  "Ik verwacht wel iets van Milanov, Van der Plaetsen, Axelle Dauwens en Pieter-Jan Hannes. Misschien kunnen de opkomende talenten, zoals Renée Eyckens en Louise Carton iets laten zien. Ik ben alleszins hoopvol dat we in de toekomst mooie dingen zullen zien."