• home
 • video
 • pas verschenen

  Smets over WK motorcross: "Vooral Van Horebeek heeft me al positief verrast"

  Topfavorieten Cairoli, Febvre, Gajser en Herlings. Maar ook Desalle niet vergeten!

  Komend weekend kunnen de motorcrossers zich een eerste keer uitleven in Qatar. Joël Smets, teammanager bij KTM, ziet vier grote WK-favorieten. "Cairoli, Febvre en Gajser, maar vergeet ook Herlings niet. Bij de Belgen straalt Van Horebeek rust en zelfvertrouwen uit."

  "Twee hanen in één hok: dat is niet altijd evident"

  Het WK motorcross lijkt te zullen uitdraaien op een strijd tussen Antonio Cairoli (31), Romain Febvre (25) en Tim Gajser (20). "Maar vergeet ook Jeffrey Herlings (23) niet", zegt Belgisch bondscoach Joël Smets aan Sporza.

  "De drievoudige wereldkampioen MX2 maakt de overstap naar de MXGP en hij zal zich ook in de debatten mengen. Zijn voorbereiding was niet ideaal, want hij heeft een middenhandsbeentje gebroken."

  "Herlings werd vorige week geopereerd, maar zal starten in Qatar. In zijn eerste wedstrijden moet hij de schade beperken in de hoop om daarna een woordje te kunnen meepraten."

  Bij KTM, het team van Smets, is Herlings ploegmaat en concurrent van achtvoudig wereldkampioen Cairoli. "Twee hanen in één hok: dat is niet altijd evident", zegt Smets.

  "We proberen hen een klein beetje gescheiden te houden en laten hen niet altijd tegen elkaar trainen. Living apart together, dat is misschien nog goed uitgedrukt. Ik verwacht dat we tijdens het seizoen de nodige diplomatie zullen moeten gebruiken."

  "Jonge leeuwen zullen Cairoli af en toe het nakijken geven"

  Hoe schat Smets de kansen van Cairoli in? "Antonio heeft vorig seizoen een schouderblessure gehad. De pijn was doenbaar, maar hij miste 40 procent kracht in zijn arm."

  "Pas op het einde van het seizoen kon hij zich verdedigen. Dat heeft zijn zelfvertrouwen ondermijnd."

  "Maar ik heb hem deze winter aan het werk gezien en hij is geweldig ambitieus. Ik voel dat het vuur brandt om een negende titel aan zijn palmares toe te voegen."

  Wat mogen we van Febvre en Gajser, die andere concurrenten, verwachten? "Die jonge leeuwen zullen hem zeker in enkele wedstrijden het nakijken geven."

  "Maar met zijn ervaring en mentale sterkte kan Cairoli op bepaalde dagen zeggen: "Ik ben tevreden met een ereplaats. Regelmaat is het belangrijkste en op het einde van het seizoen zal ik er wel staan." Hij laat zich niet uit zijn lood slaan door die jonge gasten."

  Joël Smets over de Belgen:

  • Jeremy Van Horebeek: "Hij heeft me dit voorjaar in positieve zin verrast. Ik weet dat hij snel is, hij straalt ook zelfvertrouwen en rust uit. Ik verwacht best veel van hem."
  • Clément Desalle: "Hij heeft in principe de kwaliteiten voor het podium en dan kun je ook meedoen voor de wereldtitel."
  • Kevin Strijbos: "Voldoende regelmaat is zijn probleem. Hij wisselt goede met minder goeie prestaties af. Ik verwacht dat hij regelmatig op het voorplan komt."
  • Ken De Dycker: "Hij zal het moeilijk hebben, want hij was een jaar uit roulatie met blessures. Nu staat hij met een privé-team en minderwaardig materiaal aan de start."