Podcast Tom Boonen: zijn eerste Roubaix en soldaatje met de vrienden

  Tom Boonen keerde voor Man bijt hond terug naar zijn kindertijd.

  Onze wielerverslaggever Christophe Vandegoor vertelt in vier episodes het verhaal van Tom Boonen, van zijn beginjaren tot zijn heldenstatus in Parijs-Roubaix. Luister naar het eerste deel: de geboorte van een nieuwe vedette.

  De geboorte van een nieuwe vedette

  In de eerste aflevering neemt Christophe Vandegoor je mee naar de beginjaren van Tom Boonen als profrenner: onbevangen staat hij de pers te woord, alsof hij nooit iets anders heeft gedaan.

  Uiteraard presteert hij ook goed. Een derde plaats in Parijs-Roubaix (2002) in zijn eerste profjaar is het begin van alles: daar ziet iedereen dat deze Kempenaar 'gene gewone' is.

  De media ontdekken hem en Boonen groeit snel uit tot een publiekslieveling. Van 2001 tot en met 2004: de geboorte van een nieuwe vedette in het wielrennen.

  De nieuwe Museeuw is opgestaan

  In deze aflevering hoort u de stem van papa André Boonen over de koers die als een rode draad door het leven van Tom Boonen loopt: Parijs-Roubaix. 

  De editie van 2002 zal André Boonen altijd bijblijven. De 21-jarige Boonen (toen bij US Postal) gaat samen met George Hincapie achter Johan Museeuw en wordt derde.

  Vader Boonen: "Die dag zal ik nooit vergeten. Je weet dat er velen geroepen zijn, maar weinigen uitverkoren. Tot die beruchte Parijs-Roubaix van 2002 waarin hij derde wordt."

  "Toen heb ik echt ogen getrokken. We staken het parcours af met de auto met het idee dat we hem zouden moeten oppikken. Maar Tom bleef doorgaan tot op de piste. Toen wist ik dat hij veel potentieel had en dat hij een grote kon worden."

  Ook Michel Wuyts was onder de indruk: "Als die Hincapie beter was, zei hij me na de koers, hadden we zo het gat naar Johan Museeuw gedicht." En ook: "We waren 200 km ver, ik zat naar mijn kilometriekske te kijken en ik dacht: wanneer ga ik hier nu muug worden."

  Terug naar de kindertijd

  De eerste episode keert ook terug naar de kindertijd van Tom Boonen. André Boonen: "We woonden in een straat met veel kinderen. Daar werden kampen gebouwd en soldaatje gespeeld."

  "Achterin de wijk woonde iemand die oud legermaterieel opkocht. Daar gingen de gasten alles weghalen. Met als gevolg dat binnen de kortste keren in dat bos een legertent stond. Niet veel later moesten ze er blijven slapen."

  Boonen keert in Man bijt hond terug naar zijn kindertijd

  Alle podcasts van Radio 1