• home
 • video
 • pas verschenen

  Niet meer naakt douchen na het sporten? "Zijn voorzichtiger en preutser geworden"

  Met of zonder kleren onder de douche?

  0 / 0
  Jongeren in sportclubs gaan blijkbaar minder en minder naakt samen douchen. Geen goede evolutie volgens seksuoloog Wim Slabbinck. "Een gewoon naakt lichaam zie je bijna nooit meer. We zijn voorzichtiger door de opkomst van de smartphone, maar we zijn ook gewoon preutser geworden."

  Een jongen uit Nederland stapte gisteren uit het leven nadat een naaktfoto van hem op het internet was geplaatst. Uit een rondvraag van Het Laatste Nieuws bij 35 sportclubs blijkt dat ook bij ons veel jongeren vrezen dat er een foto zal genomen worden in de kleedkamer en dus houden ze hun onderbroek aan.

  "Mensen worden voorzichtiger om zich naakt te tonen in publieke ruimtes. Een van de redenen is inderdaad dat iedereen tegenwoordig een camera op zijn GSM heeft waarmee je heel snel dingen kan vastleggen en verspreiden op sociale media", vertelt Slabbinck in De Ochtend.

  "Maar ik denk niet dat het alleen rond voorzichtigheid draait. Er heerst ook een nieuwe preutsheid. Zo vertelde een man mij onlangs dat iemand hem gezegd had dat hij niet naakt in bad mocht met zijn kinderen. Een naakt lichaam mag niet meer gewoon naakt zijn. Er komt altijd een seksuele connotatie bij."

  "Daar moeten we goed over nadenken. Hoe ver mag die slinger doorslaan? We hebben een enorm aanbod aan naakte lichamen in de pornografie, maar een normaal lichaam zie je amper. En dat is jammer, want als je samen naakt doucht, besef je als kind ook snel dat niemand met het perfecte lichaam rondloopt. Die nuance is heel belangrijk. Zeker met het oog op de latere seksuele beleving en intimiteit."

  Wat kunnen sportclubs dan doen? "We moeten het debat zeker eens voeren. Met scholen, leerkrachten, ouders, kinderen, ... Nu wordt het na een opmerking van een ouder vaak gewoon afgeschaft uit angst voor negatieve publiciteit. Ik ben voorstander van naakt douchen, maar na een debat. En het is ook heel belangrijk dat men jongeren informeert over de impact die zo'n naaktfoto kan hebben."

  Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op zelfmoord1813.be.