• home
 • video
 • pas verschenen

  "De bakkerszoon Roelandts mag het broodje eens bruin bakken"

  0 / 0
  In het tweede deel van onze vooruitblik op het wielervoorjaar staan de Sporza-commentatoren stil bij drie renners voor wie de tijd stilaan begint te dringen. Michel Wuyts, José De Cauwer, Christophe Vandegoor en Frank Hoste wegen de kansen van Sep Vanmarcke (Cannondale-Drapac), Jürgen Roelandts (Lotto-Soudal) en Zdenek Stybar (Quick-Step Floors).

  Sep Vanmarcke: de terugkeer naar de vertrouwde stal

  "Doe het nu, Sep"

  Michel Wuyts: "Ik zou toch wel zeggen: doe het nu, Sep. Wacht niet meer. Je bent van de nieuwkomers stilaan de oudste."

  José De Cauwer: "Als ik mijn ogen dichtdoe, zie ik Sep over de kasseien vliegen. Hij kan renners zoveel pijn doen in Roubaix. Dan denk je: die koers moet hij inderdaad kunnen winnen."

  "Iedereen weet dat hij ooit een klassieker moet kunnen winnen. Wanneer komt die dag? Ik weet dat Lefevere in 2005 zei: Boonen is te vroeg wereldkampioen geworden. Het is goed dat hij het toen geworden is."

  Michel Wuyts: "Toen Sep in 2013 na Cancellara tweede werd in Parijs-Roubaix, zag ik hem een uur of vier na de koers nog huilen van ellende. Dat wees toen al op grote spijt. We hebben hem toen getroost met de woorden dat hij nog vele jaren had. Maar die jaren gaan voorbij."

  "Ik vermoed dat het dit jaar zal gebeuren"

  Frank Hoste: "Vorig jaar was ik negatief over Sep. Hij liet de Omloop vallen, om een maand later top te zijn in de Ronde van Vlaanderen. Dat heb ik altijd slecht gevonden. Heeft hij zoveel kansen om die klassiekers te winnen?"

  Christophe Vandegoor: "Hoe positief is de overgang naar de vertrouwde stal van Jonathan Vaughters? Ik vermoed dat het positief zal werken, maar dan zal hij in de finale geen fouten mogen maken."

  "Hij zal er niet alleen staan als kanshebber. Maar ik denk niet dat er iemand in België een zege Sep zou misgunnen."

  Frank Hoste: "Het moet toch een keer lukken. Ik vermoed dat het dit jaar zal gebeuren."

  VIDEO: wat verwachten onze analisten van Sep Vanmarcke?

  Jürgen Roelandts: weg met het kleed van de onderdanigheid

  "De bakkerszoon mag het broodje eens bruin bakken"

  Christophe Vandegoor: "Jürgen, win nu alsjeblieft eens een klassieker. Zoals zijn ploegleiding zegt: hij moet wat meer een klootzak worden. Zit dat in iemand? Waarschijnlijk niet. Kun je dat leren? Een beetje. Maar karakter kun je niet zomaar omvormen."

  "Verbeten met het mes tussen de tanden rijden: de ene mens heeft dat, de andere niet. Die Belgische titel is bijna een vergiftigd geschenk gebleken. Je mag dit niet zeggen als verslaggever: maar je zou zo blij zijn in zijn plaats als hij een klassieker wint."

  Frank Hoste: "Hij cijfert zich altijd weg voor de kopman. Het is spijtig dat hij zo'n instelling heeft. Hij moet een beetje meer smeerlap worden en aan zichzelf denken."

  Christophe Vandegoor: "De bakkerszoon mag het broodje eens bruin bakken."

  "Knop omdraaien naar het kopmanschap: niet makkelijk"

  Michel Wuyts: "Iemand moet Roelandts en ook Debusschere die agressie aanleren, er desnoods instampen. Ik hoop dat het komt. Als we Van Avermaet die olympische titel gunnen en over de bol aaien, dan zou ik dat graag ook eens doen bij Roelandts."

  José De Cauwer: "Met Greipel in de ploeg moeten Roelandts en Debusschere een groot gedeelte van het seizoen knechten. En dan de knop omdraaien naar het kopmanschap en voor eigen rekening rijden: dat is echt niet makkelijk."

  "Zijn ze hard en agressief genoeg om dat kopmanschap op te eisen? Neen, want Benoot is er al bijna voor gekomen."

  Michel Wuyts: "Leg dat kleed van de onderdanigheid af, Jürgen. Dat mag ook in het voorjaar."

  VIDEO: de goeie raad van onze commentatoren voor Roelandts

  Zdenek Stybar: de jacht naar eerste klassieke overwinning

  "Stybar verdient een grote koers op zijn erelijst"

  Christophe Vandegoor: "Stybar moet een tandje bijsteken: ik denk dat het van moeten zal zijn. Hij heeft al kansen gekregen, maar in die ploeg blijft het opboksen tegen Terpstra en een goeie Boonen. Hij zal de koers goed moeten lezen en aanvoelen."

  "Stybar zal heel clever moeten zijn. Hij moet pakken wat hij kan pakken. En als het al kan in de Omloop, dan moet je niet wachten of gokken op de Ronde. Er staan nog 30 renners in de rij die allemaal hetzelfde willen doen."

  Michel Wuyts: "Het zou wel eens kunnen dat Stybar profiteert van de aandacht voor Boonen en Gilbert. Die grote koers verdient hij wel op zijn erelijst, gezien zijn opoffering voor anderen in het verleden."

  José De Cauwer: "Hij heeft met succes de stap naar de weg gezet, maar misschien nog niet met het succes waaraan sommige mensen dachten en misschien hijzelf ook wel. Maar vele renners zitten klaar om hetzelfde te doen als Stybar."

  "Met Bakala aan boord zit Stybar gebeiteld bij Quick-Step"

  Michel Wuyts: "Of Lefevere zijn geduld zal verliezen met Stybar? Ik denk dat Lefevere vooral bezig is met de zoektocht naar sponsors. Als hij dat plaatje rond heeft, dan kan hij een digest opmaken van het voorjaar: wie verdient het om bij afwezigheid van Boonen kopman te zijn?"

  José De Cauwer: "En zolang geldschieter Bakala aan boord blijft, zit Stybar bij Quick-Step Floors gebeiteld."

  VIDEO: de visie van onze commentatoren over Zdenek Stybar