• home
 • video
 • pas verschenen

  Willemsen: "Slechte materiaalkeuze en pech met weer zorgden voor WK-teleurstelling"

  Het Belgisch vrouwenbobsleeteam is zaterdag tiende geworden op het WK in Königssee (Duitsland). Voor stuurvrouw Elfje Willemsen was dit een ontgoocheling: "Er viel veel sneeuw voor onze eerste run en het materiaal stond niet op punt."

  "We hadden gehoopt dat dit WK het hoogtepunt van het seizoen zou worden", vertelde Willemsen aan Sporza op Radio 1. "Maar het is uitgedraaid op een teleurstelling. We konden onze ambities niet waarmaken."

  Pech zorgt voor slechte eerste run

  Al voor de start van de bobsleevrouwen gooide het weer roet in het eten: "Een slee crashte net voor ons. Dan is er altijd een verplichte pauze van 5 minuten.

  Net op dat moment sneeuwde en regende het, waardoor de baan trager werd. Dat is een groot nadeel."

  "We eindigden op een 17e plaats, wat nog nooit gebeurd is. Meestal eindigen we rond de top 6, maar nu hadden we meteen een achterstand van zeven tienden. Dat is niet meer goed te maken."

  "In de andere runs eindigden we 6e, 7e en 10e. Zo zie je dat het vooral door pech in de eerste run is dat we zo laag geëindigd zijn."

  Problemen met het materiaal

  Ook het materiaal van de Belgian Bullets stond nog niet op punt: "Vroeger haalden wij de topsnelheid op de baan, maar nu steken de tegenstanders ons voorbij. Iedereen test nieuw materiaal en bij sommigen zorgt dat voor een verbetering van de slee. Wij bleven het afgelopen jaar hangen."

  "Ik stuur nog hetzelfde. Alle afdalingen waren bijna perfect, maar we sukkelen met het materiaal. Daar hebben we nu dus wat geluk bij nodig. Wij kozen voor andere ijzers, maar die bleken niet super snel."

  De bobsleevrouwen willen klaar zijn voor de Olympische Winterspelen van 2018: "Fysiek boeken we allemaal vooruitgang. We trainen heel hard met onze physical coach."

  Stuurvrouw Willemsen moest voor de gelegenheid met Sara Aerts aan de bak: "Sofie Vercruysse was ziek. Dat was een gemis, maar Sara ving dat super goed op. Met wie ik verder ga in de toekomst? Bobslee is topsport, dus zal de snelste loper altijd in de slee zitten."

  Financiële investeringen blijven nodig

  Tien jaar na de start van het bobsleeproject is er nog steeds nood aan investeringen: "De aanpassing van het materiaal is een werk van lange adem. Soms zullen we dingen aanpassen die niet of nauwelijks werken. Dan moet er een andere oplossing gevonden worden. Daarvoor is een financiële investering nodig."

  "Binnenkort racen we op de baan van de Olympische Winterspelen. Daar willen we ons goed gevoel terug vinden. Als het in Pyeongchang toch tegenvalt, hebben we nog een jaar om hard te werken."