• home
 • video
 • pas verschenen

  Sporteconoom over "schuldenvrij" Lierse: "Een beredeneerde gok"

  Lierse kan rekenen op de financiële steun van Wadi Degla.

  Voetbalclub Lierse kondigde gisteren trots aan dat het "vanaf volgende week schuldenvrij zal zijn". Sporza legde zijn oor te luister bij sporteconoom Thomas Peeters. "Een ideale timing om schuldenvrij naar eerste klasse te gaan", luidt het.

  De rol van de eventuele promotie

  De Egyptische geldschieter Wadi Degla zal deze week een lening van 24 miljoen euro omzetten in kapitaal, zo kondigde Lierse gisterenavond op zijn website aan.

  Wadi Degla deed eerder al hetzelfde met een lening van 25 miljoen euro en pompt dus bijna 50 miljoen euro in Lierse, dat volop meestrijdt voor promotie naar eerste klasse. Waarom doet de Egyptische sponsor dat?

  "Lierse staat op de rand van promotie en als dat lukt, dan kijk je als investeerder aan tegen een inkomstenstroom van zo'n 10 miljoen euro. Je kunt er ook vanuit gaan dat die stroom niet meteen zal dalen", legt sporteconoom Thomas Peeters uit.

  "Inkomsten hebben betekent natuurlijk niet dat je ook winst hebt. Maar in de Belgische competitie is een transfer van enkele miljoenen euro's niet uitgesloten. Als je één of twee grote transfers kan realiseren, dan heb je het geïnvesteerde bedrag terugverdiend. Je mag dus zeggen dat dit een beredeneerde gok is."

  Geen toevallige timing

  Hoe moeten we de timing van de opvallende zet van Wadi Degla inschatten? "Als je in eerste klasse speelt en Europees zou voetballen, dan moet je voldoen aan de regels van de Financial Fair Play. En dan wordt er nauwkeurig nagegaan of de bijdragen van de clubeigenaars wel marktconform gebeuren."

  "Als een eigenaar extra kapitaal in zijn club steekt, dan doet hij dat beter voor hij moet voldoen aan de Financial Fair Play. In die zin is het dus een ideale timing om schuldenvrij naar eerste klasse te kunnen gaan."

  Sporteconoom Peeters benadrukt dus dat het niet om een "verboden" transactie gaat. "Vele clubs sluiten hun boekhouding door een lucratieve transfer. Lierse is dus geen uitzondering."

  "Bij een club in Belgische handen wordt er met minder argwaan gekeken naar de motieven van de eigenaars, maar ook voor Genk was het niet onaardig om twee spelers voor tientallen miljoenen euro's te verkopen."