• home
 • video
 • pas verschenen

  Caleb Ewan: "Mijn sprintstijl is niet zo gevaarlijk als het eruit ziet"

  0 / 0
  Met 4 sprintzeges in de Tour Down Under bevestigde Caleb Ewan zijn naam als coming man in de sprints. Maar Ewan valt ook op door zijn bijzondere sprinthouding. "Ik weet dat het er extreem uitziet, maar dat is enkel omdat je niemand anders zo ziet sprinten."

  Mark Cavendish was de trendsetter. Hij kromde zich als eerste over zijn stuur in de sprints en won zo onder meer 30 ritten in de Tour. Caleb Ewan ging nog een stapje verder.

  "Ik heb altijd heel lang gehangen in de sprint, maar ik doe het nog maar een jaar zó laag", vertelt Ewan. "De reden is evident: het is een stuk aerodynamischer."

  "We hebben het ook al getest in de windtunnel, maar je hoeft geen raketgeleerde te zijn om in te zien dat het inderdaad een aerodynamischere positie is."

  Maar hoe groot is dan het voordeel? "Een cijfer kan ik er niet op plakken. Ik denk dat je misschien 10% voordeel hebt tegenover iemand die helemaaal rechtop zou sprinten. Maar ik zou niet weten hoeveel kilometer per uur je dan sneller gaat."

  "Als ik over een steentje of in een put rijd, ga ik sowieso over de kop"

  Caleb Ewan beseft wel dat het niet voor iedereen gegeven is. "Het is een moeilijke positie om in te sprinten, maar nu voel ik me er al comfortabel bij."

  Toch zou het ook gevaarlijk zijn, want Ewan kijkt in de sprint bijna uitsluitend naar zijn voorband. "Het ziet er gevaarlijker uit dan het is. Het lijkt extreem, omdat je niemand anders zo ziet sprinten."

  "Maar ik heb nooit het gevoel dat mijn achterwiel omhoog dreigt te komen of zoiets. Veel mensen zeggen ook: als hij een steentje tegenkomt of een put, dan gaat hij over de kop. Maar als ik een steentje of een put tegenkom in een sprint, ga ik sowieso over de kop."

  VIDEO: Caleb Ewan sprint naar de zege in de Tour Down Under