• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Nu 9 op 9 van Gent? Ze wonnen maar 2 van hun laatste 11 duels"

  In zijn analyse van de 27e speeldag focust Peter Vandenbempt uiteraard op de strijd om Play-off I. Voor de kansen van Standard geeft hij niet veel meer. Of krijgt Standard nog hulp van het BAS? "Dat zou ondenkbaar zijn", vindt de Sporza-voetbaljournalist.

  Peter Vandenbempt in een notendop:

  • Aanvallend RC Genk zou een verrijking zijn voor Play-off I, maar hun programma is loodzwaar.
  • Negen op negen voor AA Gent? Ze wonnen maar twee keer in hun laatste 11 matchen.
  • Zelfs al krijgt Standard de drie punten van die match in Charleroi, ze hebben nauwelijks nog een kans op PO I.

  Liever Genk dan Charleroi in Play-off I

  Een gelijkspel is niet genoeg voor RC Genk. Nochtans bedraagt het verschil met plaatsen 4, 5 en 6 maar twee en drie punten. Dat is het probleem dus niet. Maar Genk laat wel keer op keer de kans liggen om in de top 6 te duiken. En er is vooral het loodzware programma dat er nog aankomt, met wedstrijden tegen Anderlecht en Club Brugge. Redelijk moeilijk, me dunkt.

  Alle respect voor Charleroi en het werk dat Felice Mazzu daar verricht, met toch veel minder mogelijkheden dan veel van de concurrenten. Maar elke neutrale voetballiefhebber die gisteren de wedstrijd gezien heeft, kan toch maar hopen dat RC Genk in Play-off I zit, liever dan Charleroi.

  Het is een elftal met veel jonge, talentvolle spelers. Zoals Trossard en nieuwkomer Berge, die indruk gemaakt heeft. Een elftal dat altijd initiatief neemt en verzorgd en aanvallend voetbal speelt en dus het niveau van PO I gevoelig zou verhogen.

  Charleroi – zeker tegen de grote ploegen – is toch een elftal dat de tegenstander probeert het voetbal te beletten, dat doen ze wel uitstekend. Charleroi loert op die ene fout en straft die dan ook af, zoals gisteren in Genk.

  Als je het mij vraagt: toch maar liever RC Genk, maar Genk is al een heel seizoen gespecialiseerd in zichzelf de das omdoen, met gemiste penalty’s bijvoorbeeld. Zo hebben ze ook ongelooflijk maar waar de bekerfinale gemist. Het zou zomaar kunnen dat dat straks ook het geval is voor Play-off I.

  Vorige week begrafenisstemming, nu superoptimisme in Gent

  Een gelijkspel voor AA Gent en ik heb vastgesteld dat ze in Gent plots superoptimistisch zijn over hun kans op Play-off I, hoewel er een week geleden toch een soort begrafenisstemming heerste in de Ghelamco Aerna na de thuisnederlaag tegen Eupen.

  Ik denk dat dat ook veel te maken heeft met een bewuste communicatiestrategie. Een positieve ambiance creëren om de stress weg te krijgen, want die is er natuurlijk wel om Play-off I te halen. En de mooie overwinning tegen Tottenham vorige donderdag heeft natuurlijk ook wel geholpen.

  Want Gent heeft nog een punt minder dan RC Genk, dat is de realiteit. Weliswaar met een makkelijker programma, met duels tegen Moeskroen en Waasland-Beveren en op de laatste speeldag nog een match van eventueel alles-of-niets thuis tegen KV Mechelen.

  Dus je bent inderdaad geneigd om te zeggen: “Ja natuurlijk, negen op negen met die kwaliteit en keuzemogelijkheden moet evident zijn”.

  Maar van Eupen heeft Gent thuis toch ook verloren. En negen op negen dat betekent wel drie keer winnen in drie wedstrijden. Sinds begin december heeft AA Gent in de voorbije 11 duels welgeteld twee keer gewonnen. Toch maar even afwachten dus.

  Straks BAS over Charleroi-Standard

  Standard heeft vanochtend nul procent kans om er nog bij te zijn in Play-off I, maar straks rond 17u kan het zich misschien weer even wijsmaken dat er misschien toch nog een waterkans is.

  Dan zou het BAS (Belgisch Arbitragehof voor de Sport, red) een beslissing bekendmaken over die gestaakte wedstrijd in Charleroi, waar Standard 20 minuten voor tijd 1-3 voorstond. Stel dat Standard zomaar die drie punten erbij krijgt, dan komen ze op vier punten van de top 6. Maar dan nog geef ik Standard eigenlijk nauwelijks een kans om er nog bij te raken.

  En het is toch ook ondenkbaar dat Standard die drie punten zomaar cadeau krijgt. Want ook al is het argument van de Luikse advocaten dat de match uiteindelijk definitief is gestaakt nadat er projectielen vanuit het vak met supporters van Charleroi waren gegooid, daarvoor waren het natuurlijk wel twee keer Standard-fans die dat deden.

  Zonder hun wangedrag had dat wangedrag van de Charleroi-fans niet tot het einde van de match geleid, zoals de Geschillencommissie overigens geoordeeld heeft. Allebei nul punten.

  Wat natuurlijk wel kan bijvoorbeeld, is dat de match herspeeld moet worden, of enkel die laatste 20 minuten. Dat zou nogal eens wat zijn. Met Charleroi dat al 15 punten heeft gepakt in de laatste tien minuten zou ik daar Standard zijnde toch ook niet helemaal gerust in zijn. Het is wel een spannend dagje.

  Beluister de volledige analyse van Peter Vandenbempt:

  Peter Vandenbempt