• home
 • video
 • pas verschenen

  Genyn: "Het klopt dat ik al 40 ben, maar ik ga zeker voort tot 2020"

  Peter Genyn krijgt de Trofee Victor Boin.

  0 / 0
  Tweevoudig paralympisch kampioen Peter Genyn heeft in het Sportimonium in Hofstade de Trofee Victor Boin als beste paralympische atleet van 2016 in ontvangst genomen. De 40-jarige rolstoelatleet keek meteen vooruit naar de volgende Spelen.

  Trofee Victor Boin

  De Trofee Victor Boin, die slechts één keer kan worden gewonnen, beloont elk jaar een paralympische atleet voor zijn of haar prestaties van het afgelopen jaar en/of voor zijn haar carrière en rol binnen de paralympische beweging.

  "Het is een enorme eer deze trofee voor de beste paralympische atleet te mogen ontvangen", reageerde Peter Genyn, die in Rio goud behaalde op de 100 en 400 meter rolstoelsprint (klasse T51).

  Over drie jaar wil Genyn opnieuw scoren. "Ik ga zeker door tot Tokio 2020. Daar wil ik opnieuw met ambitie aan de start staan."

  "Het klopt dat ik al 40 jaar ben. Dan is het misschien niet vanzelfsprekend om nog vooruitgang te boeken, maar je mag niet vergeten dat ik nog maar 4 jaar train als rolstoelatleet."

  "Je moet eerst een ongeluk krijgen, dan revalideren en pas nadien is het mogelijk om je voluit in een discipline te storten. Er is dus zeker nog progressie mogelijk."

  "Krijgen meer erkenning"

   Voor Peter Genyn is het na het Vlaams Sportjuweel de tweede grote bekroning voor zijn paralympisch jaar.

  "Ik merk intussen al dat ik bekender ben geworden bij de grote bevolking. Ik word uitgenodigd om te komen spreken", vertelt hij. "Zelf vind ik dat een erg positieve ontwikkeling."

  "Paralympische atleten krijgen immers niet alleen steeds meer bekendheid. Ze krijgen ook meer erkenning. En dat kan alleen maar aangemoedigd worden."

  🎬 Bekijk hier nog eens de prestaties van Genyn in Rio:

  Ongeluk in ondiep water

  Peter Genyn brak in 1993 zijn nek bij een duik in ondiep water. Vandaag heeft hij geen bewegingsmogelijkheden vanaf de borst tot de voeten en een beperkte hand- en armfunctie (tetraplegie).