• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Tom Boudeweel over PO I-strijd: "Vrees dat het weer net niet wordt voor KV Mechelen"

  Wie wint het gevecht om Play-off I?

  Met nog vier speeldagen voor de boeg in de Jupiler Pro League is de strijd om Play-off I ongemeen spannend. Sporza-voetbalcommentator Tom Boudeweel laat er zijn licht over schijnen. "Bij Oostende kan er nog veel druk op de ketel komen", denkt hij.

  "Verschil tussen Club Brugge en Anderlecht zal miniem zijn"

  Club Brugge deelt momenteel de eerste plaats met Anderlecht. Afgelopen weekend verloor het op Lokeren. "Ik vind dat iedereen nogal licht over die nederlaag ging", zegt Tom Boudeweel. "Het voetbal van Club was echt niet denderend. Het was al hun tweede nederlaag op die manier. Op Gent liep het ook al niet lekker."

  "Ik ga er wel vanuit dat ze vrijdag de drie punten pakken op Westerlo en ook in hun thuiswedstrijden tegen Zulte Waregem en STVV. Op bezoek bij RC Genk zie ik Club niet winnen."

  Door het verlies van Club Brugge telt Anderlecht nu evenveel punten. "Het verschil tussen Club en Anderlecht aan het einde van de reguliere competitie zal heel klein zijn. Mogelijk haalt Club Brugge het met een minieme bonus."

  "Zulte Waregem lijkt veilig voor de derde plaats"

  Zulte Waregem prijkt comfortabel op de derde plaats. "Essevee heeft nu zes punten meer dan RC Genk op de zevende plaats. Zes punten, dat is de helft van het aantal punten dat nog te verdienen valt", zegt Boudeweel, die Zulte Waregem zijn derde plek ziet vasthouden.

  "Ik ga ervan uit dat ze hun thuiswedstrijden tegen STVV en Westerlo zullen winnen. Zulte Waregem doet het trouwens ook nooit slecht op Club Brugge. Ze voetballen daar altijd goed, ook al pakken ze er weinig punten."

  "Oostende zal moeten strijden tot de laatste speeldag"

  KV Oostende, de huidige nummer 4, heeft nog thuiswedstrijden tegen Anderlecht en Lokeren. "Als ze dit weekend verliezen van paars-wit en de achtervolgers winnen, dan komt er veel druk op de ketel", weet Boudeweel.

  "Bovendien is de laatste wedstrijd, Standard-Oostende, vlak voor de bekerfinale. Wat als het dan nog moet gebeuren? Met wie gaat KVO dan spelen?"

  "Het is de eerste keer dat Oostende op twee sporen moet werken. Met al hun investeringen moeten ze gewoon Play-off I halen. Marc Coucke heeft zoveel geld uitgegeven om een stap vooruit te zetten. Het wordt strijden tot de laatste speeldag voor hen."

  "Charleroi is een overlever"

  Charleroi verloor rond de jaarwisseling drie keer op een rij. "Ik had niet gedacht dat ze zich nog zouden herpakken, maar Charleroi is een overlever", stelt Tom Boudeweel vast.

  "Na de verplaatsing van dit weekend naar Genk krijgt Charleroi het bezoek van STVV en Kortrijk, twee ploegen die uiteindelijk niks meer te winnen of te verliezen hebben. Toch denk ik dat het nipt wordt voor Charleroi. Misschien zesde?"

  "Vrees dat het opnieuw net niet wordt voor KV Mechelen"

  KV Mechelen greep al verschillende keren net naast Play-off I. "En ik vrees dat het opnieuw net niet wordt voor KVM", zegt Boudeweel. "Ik verwacht dat RC Genk of AA Gent nog over KV Mechelen zullen wippen."

  "De kans is groot dat het op de slotspeeldag aankomt. Dan maakt KVM de verplaatsing naar AA Gent. Mogelijk wordt dat een rechtstreeks duel met een ticket voor Play-off I als inzet."

  "RC Genk heeft echt een zwaar programma"

  "Als RC Genk dit weekend Charleroi klopt, wippen ze meteen over de Henegouwers. Maar dan volgen twee zware opdrachten, met Anderlecht en Club Brugge", ziet Boudeweel.

  Op de laatste speeldag moet Genk nog naar Westerlo. "Die moeten dan misschien ook nog punten halen. Het programma van Genk is echt niet te onderschatten, want ook Charleroi is altijd een moeilijk te manoeuvreren tegenstander. En de makkelijkste opdracht voor Genk komt pas op de slotspeeldag, met Westerlo."

  "Voor AA Gent wordt match op Standard cruciaal"

  "AA Gent heeft een relatief makkelijk programma, maar veel zal afhangen van hun match dit weekend tegen Standard", denkt Tom Boudeweel. "Gent heeft niet meteen een uitreputatie. Als ze zondag verliezen in Luik wordt het lastig."

  "Gent en Standard kunnen dit weekend wel het geluk hebben dat Genk en Charleroi gelijkspelen. Dan blijven ze allebei in de running, maar wordt de schade beperkt. Wint Charleroi op Genk, dan is ook Charleroi weg en gaat het alleen nog om de zesde plek."

  "Als AA Gent Standard overleeft, zijn Moeskroen en Waasland-Beveren de volgende opdrachten. Dat zijn wedstrijden die je eigenlijk toch moet winnen. En dan is het thuis "do or die" tegen KV Mechelen."

  "Interne malaise is het probleem bij Standard"

  "Standard heeft als enige club nog drie thuiswedstrijden voor de boeg, maar eigenlijk houd ik geen rekening meer met hen. Ik denk dat ze vooral intern met een probleem zitten, door alles wat er rond de ploeg gebeurt. Als het rond de ploeg niet rustig is, is het ook niet rustig ín de ploeg", weet Boudeweel.

  "De enige verplaatsing voor Standard is Moeskroen, maar voor de Luikenaars is dat ook altijd een lastige klus. Moeskroen zal er ook voor blijven vechten. Kwalitatief is het ook pover bij Standard. Vorig zondag wonnen ze wel op Waasland-Beveren, maar het voetbal was heel slecht."