• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Professor: "Wielerwedstrijden hebben nood aan meer lokale rondes"

  Professor sportmarketing Wim Lagae.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  Professor sportmarketing Wim Lagae.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  De veldrijders geven straks de fakkel door aan de wegwielrenners. "En het wegwielrennen kan wel nog wat leren van het veldrijden, waar er meer spanning is", zegt professor sportmarketing Wim Lagae.

  Wat kan het wegwielrennen leren van het veldrijden?

  Wegwielrennen heeft soms het probleem dat het niet spannend genoeg is op vlakke omlopen, dat het saai en voorspelbaar is. Organisatoren zijn zich daarvan bewust.

  Waarom komt Gent-Wevelgem met onverharde stroken? Schaal Sels en Dwars door het Hageland kiezen ook voor kasseistroken.  Ze willen meer spankracht en dat nemen ze voor een stuk over van het veldrijden.

  Wat men ook kan leren van veldrijden, en dat is soms vloeken in de kerk, is meer lokale rondes. Dat bezorgt de sponsors meer zichtbaarheid.

  Ik denk dat de wielersupporter wat minder conservatief moet zijn en mee moet durven te denken over wat sponsors verwachten. Bij lokale rondes denk ik dan niet aan de monumenten. Maar de weg richting parcoursconcentratie is wel onvermijdelijk.

  De zappende sportconsument wil dat er heel veel gebeurt, dat blijkt wel in veldrijden te zitten: dramatiek, heroïek en onvoorspelbaarheid

  Hoe zie je de toekomst van het wegwielrennen?

  Dat de Omloop Het Nieuwsblad nu tot de WorldTour behoort, is heel goed nieuws voor het Belgische wegwielrennen. Er starten zo 15 WorldTour-ploegen, een dag later kan Kuurne meesurfen op dat verhaal.

  Vlaanderen is wegwielrennen en wegwielrennen is Vlaanderen. Daar zit het zeer goed. Wat een kracht is van de cross, namelijk niet afhankelijk zijn van de openbare weg, is dé zwakte van het wegwielrennen.

  Er verdwijnen ook meer wedstrijden dan er bijkomen. Dat heeft heel veel met de openbare weg te maken, maar ook wel met het feit dat sommige structuren niet professioneel mee geëvolueerd zijn.

  Het sociale weefsel verschraalt ook soms. Alleen de mix van oude en jonge vrijwilligers in wielergekke regio’s houdt goed stand. In het veldrijden kun je rustig een week aan een parcours bouwen, weg van de openbare weg.

  Lof voor Wouter Vandenhaute

  Wouter Vandenhaute (Flanders Classics) heeft bakken kritiek over zich heen gekregen, maar vandaag blijkt dat zijn model toch wel een goed model is.

  Toen hij de Ronde van Vlaanderen overkocht, schreef dat lichtgroene cijfers. Maar Parijs-Brussel en de Omloop schreven lichtrode en donkerrode cijfers. Hij heeft dat allemaal donkergroen gekregen en mee kunnen laten groeien.

  De lat ligt tegenwoordig zo hoog dat je moet professionaliseren, ook naar veiligheid toe. Vrijwilligerswerk is heel zinvol als je kunt overleven, maar je moet dan ook een sterk sociaal weefsel hebben en een goeie mix.