• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "WK 2018 in Rusland wordt een festival van geweld"

  De Russische hooligans stomen zich in vechtclubs klaar voor het WK.

  Supporters die van plan zijn om naar het WK 2018 in Rusland te trekken, zetten zich maar beter schrap voor de gewelddadige Russische hooligans. In een onthutsende BBC-reportage tonen de hooligans hoe ze zich klaarstomen voor een veldslag. "Sommige mensen verzamelen postzegels of wandelen, wij vechten", klinkt het.

  Rusland is in 2018 het gastland voor het WK voetbal. Op het EK van vorig jaar in Frankrijk gaven de Russische hooligans al een voorsmaakje van wat ze in hun mars hebben. Marseille leek een belegerde stad en veel supporters werden na zware gevechten afgevoerd naar het ziekenhuis.

  De Britse omroep BBC trok naar Rusland om te spreken met de top van de hooligan-clans. "Het is een speciaal gevoel wanneer de adrenaline je bloed vergiftigt. Dan kan je alles bereiken", zegt Vasili "the killer", een van de beruchtste hooligans.

  "De Britse hooligans waren vroeger onze bron van inspiratie. Maar nu zijn we de saaie fans die in een bar bier drinken en dan wat vechten beu. We zitten op een hoger niveau. We zijn gevaarlijker dan de "special forces"."

  De BBC kreeg ook de Orel Butchers voor de camera, zware hooligans van Spartak Moskou. "Als we ons netjes gedragen, zal niemand ons later herinneren. Als we stout zijn, drukken we onze stempel en zullen onze acties in het geheugen gegrift zijn", klinkt het.

  "Veel Engelsen waren in Frankrijk om plezier te maken, te zingen en met wat glazen te gooien, maar wij waren vast van plan om de confrontatie aan te gaan. De Engelsen waren met veel meer dan wij: 2.000 amateurs tegen 200 profs. De 200 profs hebben hen op hun plaats gezet."

  "De Russische ordediensten zullen ons tegenhouden"

  FIFA-voorzitter Gianni Infantino ligt er echter niet wakker van. "Ik maak me geen zorgen om problemen met geweld in 2018", zegt hij. "Ik heb het volle vertrouwen in de Russische ordediensten en ik denk dat iedereen dit heel serieus neemt."

  Ook de hooligans van Marseille vrezen dat het "een saai jaar" wordt. "We kijken er niet naar uit. De ordediensten zullen iedereen die iets probeert te organiseren, neerhalen."

  "De oudere generatie zal zich koest houden, maar je kan er honderd procent zeker van zijn dat er iets zal gebeuren. De Engelse fans mogen altijd komen en dan zien we wel wat er gebeurt. Ze zullen enkel aan een pak rammel kunnen ontsnappen als ze kinderen bij zich hebben."

  "De Engelse supporters zijn onze doelwitten"

  Maar de BBC vond enkele hooligans van de "jongere generatie", die vastberaden zijn om het WK 2018 op stelten te zetten. In speciale vechtclubs stomen ze zich klaar voor de confrontaties met rivaliserende fans.

  De cameraploeg mocht zelfs mee naar een auditie voor nieuwe vechtersbazen. In een afgelegen bos ging een tiental supporters op de vuist om uiteindelijk deel te kunnen uitmaken van de harde supporterskern.

  "Sommige mensen verzamelen postzegels of wandelen, wij vechten", klinkt het. "Ik zie er niets slechts in. Het is beter dan alcohol drinken of drugs gebruiken."

  "Iedereen kijkt uit naar het WK. We moeten zelfs niet reizen om plezier te maken. Onze doelwitten zijn uiteraard de Engelse supporters, omdat ze de voorvaders van het hooliganisme zijn. Voor sommigen wordt het een festival van voetbal, maar wij zijn klaar voor een festival van geweld."

  BBC ging op bezoek bij enkele Russische hooligans:

  Video player inladen ...

  Bekijk hier de ontmoeting met de Orel Butchers: