• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "The kids" in "Alles voor de koers": "Ik heb twee keer in mijn broek geplast"

  Laurens De Plus.

  Het Eén-programma "Alles voor de koers" zat vorig seizoen in het spoor van Etixx-Quick Step. In de tweede aflevering ging alle aandacht naar "The Kids". Bekijk hier enkele fragmenten over de jongeren in de Belgische ploeg.

  "Trouw niet met iemand die om 14u naar IKEA wil"

  Wielrenner zijn: het is geen evident beroep. Ploegleider Brian Holm heeft een gouden raad voor de jonge garde: "Als je een goeie renner wil zijn, dan moet je een beetje een klootzak zijn. Je moet hard voor je familie zijn."

  "Trouw dus niet met iemand die om 14u naar de IKEA-winkel wil of met iemand die zondag je schoonouders wil bezoeken. En als je broer zaterdag trouwt en je zondag hard moet trainen of als je daags nadien een wedstrijd hebt, dan blijf je thuis."

  "Ik heb een zoon en ik wil niet dat hij renner wordt. Ik wil niet dat hij zoals ik eindigt", grapt Holm.

  Video player inladen ...

  "Ik ga niet als een aap tegen hen doen als ze me toch niet begrijpen"

  Etixx-Quick Step is een kleurrijke familie van 30 renners van 13 nationaliteiten. "Ik vind dat een geweldige verrijking. Hoe meer nationaliteiten je hebt, hoe minder kans op kliekvorming je zal hebben. Iedereen moet een andere taal spreken en zijn eigen cultuur deels loslaten", argumenteert ploegleider Tom Steels.

  De mengelmoes van nationaliteiten zorgt soms wel voor taalproblemen. "Soms probeer ik hen iets uit te leggen, maar zie ik dat ze me niet begrijpen", legt Tom Boonen uit.

  "Dan wacht ik wel tot wanneer ze een beetje Engels spreken. Ik ga niet als een aap tegen hen doen als ik weet dat ze er toch niets van snappen."

  Video player inladen ...

  "Bewondering" voor Colombianen in België

  Fernando Gaviria en Rodrigo Contreras, de twee Colombianen in de ploeg, verblijven tijdens het seizoen in Herselt. "Het Belgische weer is een beetje gek. 's Ochtends kan het warm zijn en 's avonds kan het regenen", zegt Contreras, die gek is op aardappelen en ook in België zijn aardappelveldje heeft aangelegd, zonder succes.

  "Dat zijn jonge gasten die bij een vreemde familie zitten. Dat mag je niet onderschatten. Ik kan me niet voorstellen dat ze me in Colombia droppen en ik daar mijn plan moet trekken. Ik heb er wel bewondering voor", zegt Tom Boonen.

  "Hier in België vind ik het fijn. Hier ben ik niet alleen. Dit is mijn tweede familie", zegt Contreras over zijn gastgezin. Het contract van Contreras werd eind vorig seizoen ontbonden.

  Video player inladen ...

  Lady Gaga: "not done" volgens ploegleider Brian Holm

  Muziek is ook in het peloton een zeer belangrijke factor. Ploegleider Brian Holm heeft zo zijn bedenkingen bij de muzieksmaak van zijn renners.

  "Ik zal zijn naam niet noemen, maar ik hoorde hoe een renner naar Lady Gaga luisterde. Dat was niet goed. Met de muzieksmaak van Tom Boonen zit het goed, van de rest ben ik niet echt onder de indruk", zegt de Deen.

  Video player inladen ...

  De Plus na La Doyenne: "Nu eens naar de Gentse Overpoort"

  Laurens De Plus verschijnt voor het eerst aan de start van Luik-Bastenaken-Luik, de droomkoers van het 21-jarige klimtalent. De Plus presteert zeer degelijk in een heroïsche sneeuweditie.

  "Nu heb ik een weekje vakantie. Ik denk dat ik eens naar de Gentse Overpoort ga, want ik wil even stoom aflaten. Ik heb de voorbije weken geleefd als een pater", zegt De Plus op de terugweg naar huis.

  De Quick-Step-renner licht ook nog een tipje van de sluier over hoe hij zich tijdens de winterse lenteklassieker warm heeft proberen te houden. "Ik heb twee keer in mijn broek geplast", luidt het.

  Video player inladen ...

  "Alles voor de Koers" is een vijfdelige docureeks op Eén. Je kunt de volledige afleveringen elke week bekijken op VRT NU, het nieuwe videoplatform van de VRT. Bekijk het hier.