• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Infantino over WK 2026: "Moedigen organisatie met meerdere landen aan"

  Brazilië was in 2014 het gastland voor het WK.

  Als het van FIFA-voorzitter Gianni Infantino afhangt, wordt het WK voetbal in 2026 in 2, 3 of misschien zelfs 4 landen gespeeld. "We moeten op lange termijn denken", zegt hij. Tot nu toe werd enkel het WK van 2002 door 2 verschillende landen georganiseerd. Toen hadden Japan en Zuid-Korea de eer.

  De WK's van 2018 en 2022 zijn al een hele tijd geleden toegekend aan respectievelijk Rusland en Qatar. Het biedproces voor het WK 2026 werd uitgesteld door de schandalen binnen de FIFA, maar komt nu stilaan op gang.

  Gianni Infantino, de voorzitter van FIFA, heeft nu gezegd dat hij een WK in meerdere landen aanmoedigt. "We moeten tonen dat we redelijk zijn en we moeten ook denken aan de lange termijn", zegt hij. "We kunnen misschien 2, 3 of 4 landen samenbrengen, die dan elk 3 tot 5 stadions hebben. Die landen liggen wel liefst dicht bij elkaar."

  Infantino opent daarmee de deur voor een gezamenlijk bod van Canada, de Verenigde Staten en Mexico, die interesse getoond hebben in het WK. Bovendien biedt het voorstel een oplossing voor de kritiek dat de organisatie handenvol geld kost en dat de gloednieuwe stadions er na een paar maanden alweer verlaten bijliggen.

  Het WK voetbal werd in 2002 al eens door twee landen samen georganiseerd. Japan en Zuid-Korea zorgen toen voor die primeur.

  Het EK daarentegen wordt wel vaker in meerdere landen georganiseerd. In 2000 viel die eer te beurt aan België en Nederland. Ook in 2008 (Oostenrijk en Zwitserland) en 2012 (Polen en Oekraïne) was dat het geval. In 2020 vindt het EK zelfs plaats in 13 Europese landen.

  Infantino: "Maak me geen over Russische hooligans op het WK volgend jaar"

  Infantino heeft ook gereageerd op het nieuws dat Russische hooligans van plan zijn om het WK van volgend jaar in Rusland te verstoren. "Ik maak me geen zorgen over geweld in 2018. Ik heb het volste vertrouwen in de Russische autoriteiten, zij nemen die kwestie heel ernstig."

  "De overheid heeft een identificatiesysteem op poten gezet dat ons zal helpen als er problemen zijn. We moeten voorzichtig zijn met het verspreiden van geruchten over hooligans."