• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Cercle-voorzitter Schotte: "Monaco wil dat we familiale Cercle-cultuur behouden"

  Monaco wil graag Cercle overnemen en Cercle wil graag overgenomen worden. Voorzitter Frans Schotte: "Ik voel dat we met deze beslissing na een geschiedenis van 118 jaar weer financieel en sportief een toekomst zien waar iedereen bij Cercle, ook fans en de jeugd, gelukkig mee is." Cercle hoopt voor eind april de deal af te ronden.

  Gisteravond kwam het bericht dat Monaco Cercle een voorstel had gedaan om meerderheidsaandeelhouder te worden, de 1B-club bevestigde dat nieuws op haar website. Bij Sporza geeft voorzitter Frans Schotte extra duiding.

  "Het bod van Monaco is interessant. Wij zochten naar financiële middelen, maar ook naar een sportieve toekomst. We hebben de twee kunnen verenigen in het voorstel van Monaco."

  Hoe dringend was de financiële nood? "Die nood is er. Maar vorig jaar en het jaar daarvoor was die er ook en hebben we dat opgelost. Wellicht hadden we nu ook een oplossing gevonden. Maar we zochten en vonden nu een van de lange termijn."

  "Zodat we niet elk jaar halverwege of op het einde moeten kijken of we de zaken financieel rondkrijgen. Dat we eens in alle rust kunnen werken met een project dat een jaar of drie à vier kan lopen. Dat we onze ambities kunnen realiseren en ons kunnen focussen op wat moet: het sportieve."

  "Cercle gelukkig, Monaco gelukkig, iedereen gelukkig"

  Schotte zegt dat Monaco niet als enige belangstelling had voor een overname: "Er waren nog geïnteresseerden. Maar omdat wij de combinatie van een financiële en sportieve toegevoegde waarde zochten, zijn die in de tweede rij gaan staan en zijn we voluit voor Monaco gegaan."

  Er is trouwens al langer een link tussen Cercle en Monaco, waar Filips Dhondt directeur is, een functie die hij eind jaren 90 ook bij de Vereniging bekleedde. "We hadden een goeie relatie met Monaco", legt Schotte uit.

  "Begin dit seizoen kwam er al een speler op huurbasis en in de winter kwamen er nog drie bij. Die spelers zijn heel tevreden in Cercle. Dat creëert een sfeer van "Cercle gelukkig, Monaco gelukkig, spelers gelukkig". Iedereen gelukkig dus. Dat maakt de zaken gemakkelijker."

  "Fans hoeven zich geen zorgen te maken: Monaco wil continuïteit van Cercle-cultuur"

  Zoals wel vaker bij buitenlandse overnames roeren de fans zich, zie ook het verhaal van OHL en de mogelijke Chinese overname. Moeten de fans zich zorgen maken over de eigenheid van hun vereniging?

  Schotte stelt ze gerust: "Helemaal niet. Een van de voorwaarden die Monaco stelt, is dat we de eigenheid van Cercle bewaren. Dat onderschrijven wij natuurlijk, maar zij ook. Ze willen een continuïteit van de Cercle-cultuur die we kennen."

  "Er zijn nu al zaken voorzien waarbij die eigenheid behouden blijft. Een ervan is de jeugd, waar Monaco bijzonder veel belang aan hecht. Ze vragen dat we die werking continueren en zo mogelijk nog verbeteren."

  "Maar ook het familiale, eigen aan Cercle, zal zeker intact gehouden worden. En dat zal ook uitgedrukt worden in de Raad van Bestuur en het Dagelijks Bestuur, waar Cercle zeer manifest aanwezig zal blijven."

  "Allerbeste beslissing voor Cercle: we zien weer een toekomst"

  Schotte is er dan ook van overtuigd dat dit een goeie beslissing is: "We hebben een moeilijke beslissing genomen, maar wel de enig haalbare en voor Cercle de allerbeste."

  "Ik heb het gevoel dat we in ieder geval na een geschiedenis van 118 jaar weer een toekomst zien, zowel op financieel als op sportief gebied, waarmeer Cercle, de fans en de jeugd gelukkig mee zijn."

  "Profvoetbal is voorwaarde"

  Wat gaat er nu concreet gebeuren? "Gisteren kregen we van de Algemene Vergadering de conclusie dat we mogen onderhandelen tot de finish. We hebben nog wat jurische zaken uit te klaren, maar hopen ergens eind april volledig te kunnen landen. Tegen dan hebben we hopelijk ook de sportieve zekerheid van 1B - in profvoetbal blijven is een voorwaarde - en kunnen de zaken afgerond worden."