• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Amerikaan Bailey verbaast op WK biatlon, Fourcade grijpt naast record

  Lowell Bailey schreeuwt zijn vreugde uit aan de finish.

  De Amerikaan Lowell Bailey heeft zich verrassend tot wereldkampioen biatlon gekroond op de 20 kilometer. Topfavoriet Martin Fourcade werd pas derde. Bailey is de eerste Amerikaan in de geschiedenis die goud pakt op het WK biatlon.

  De Fransman Martin Fourcade ging op het WK in Hochfilzen (Oos) op zoek naar zijn 11e individuele wereldtitel. Dat zou een evenaring zijn van het record van de Noorse biatlonlegende Ole Einar Björndalen. Afgelopen zondag pakte Fourcade in de achtervolging (12,5 km) nog zijn tiende individuele wereldtitel. Eerder haalde hij op dit WK ook al zilver met de gemengde aflossing en brons in de sprint.

  Fourcade was ook de gedoodverfde winnaar op de 20 kilometer, maar daarin moest de Fransman vrede nemen met de derde plaats. De 35-jarige Amerikaan Lowell Bailey verbaasde zichzelf en de wereld door het goud te pakken.

  Bailey was er tot nog toe niet eens in geslaagd om een podiumplaats te behalen in een wereldbekermanche, maar beleefde in Oostenrijk dus zijn sportieve hoogtepunt. De Amerikaan schoot foutloos en finishte in 48'07"4. De Tsjech Ondrej Moravec kaapte het zilver weg voor de neus van Fourcade, die twee schietfouten maakte.

  De Duitse Belg Michaël Rösch moest met vier schietfouten 5'52"5 toegeven op winnaar Bailey. Langer werd 77e op 8'09"7, met eveneens vier schietfouten