• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Als je naar het WK in Rusland komt, krijg je zeker een pak rammel"

  Zware jongens in Rusland.

  De veiligheid van de toeschouwers is een grote zorg voor de organisatoren van het WK 2018 in Rusland. In een BBC-reportage die vanavond uitgezonden wordt, kondigen de Russische hooligans een veldslag aan. "Je kunt maar beter wat kinderen rond je staan hebben."

  Het EK van vorig jaar in Frankrijk werd geteisterd door baldadigheden waarbij vooral Russische hooligans een negatieve hoofdrol opeisten. Dagenlang leek Marseille op een belegerde stad toen zware onlusten uitbraken tussen Russische en Engelse vechtjassen.

  Die rellen indachtig trok de BBC naar Rusland om te onderzoeken hoe de Russiche hooligans zich voorbereiden op het wereldkampioenschap in eigen land.

  De reportagemakers spraken er met de top van enkele hooligan-clans, zoals de Spartak Gladiators en de Orel Butchers. Ze mochten ook opleidingen voor hooligans filmen en woonden een gevecht bij in een bos.

  Uit de reportage blijkt opnieuw dat Russische hooligans in niets te vergelijken zijn met marginale bierdrinkers die in een vlaag van dronkenschap mensen lastig vallen en lukraak om zich heen schoppen. Integendeel: het zijn afgetrainde vechtmachines die opgeleid zijn om doelgericht op te treden.

  "Als we ons netjes gedragen, zal niemand ons later herinneren. Als we stout zijn, drukken we onze stempel en zullen onze acties in het geheugen gegrift zijn", zegt één van de hooligans.

  "Veel Engelsen waren in Frankrijk om plezier te maken, te zingen en met wat glazen te gooien, maar wij waren vast van plan om de confrontatie aan te gaan. De Engelsen waren met veel meer dan wij: 2.000 amateurs tegen 200 profs. De 200 profs hebben hen op hun plaats gezet."

  "Je kunt er zeker van zijn dat er vanalles zal gebeuren"

  In de jaren 80 en 90 keken de Russen op naar de Engelse hooligans. "Wij wilden zijn zoals de Britse hooligans. Zij waren onze bron van inspiratie. We hebben hun kleren en manier van doen gekopieerd. Het was altijd een eer om tegen hen te vechten."

  "Wat het WK in Rusland betreft, kun je er 100% zeker van zijn dat er vanalles zal gebeuren. Hoe je kunt ontsnappen aan een pak rammel? Hahahaha. Ik weet niet. Wat kinderen in je buurt hebben misschien. Want als je daar alleen met een vriend bent, kun je er vanop aan dat je bijeengemept zult worden..."

  De reportage "Russia's Hooligan Army" is vanavond te bekijken op BBC 2. Ze begint om 22u onze tijd en duurt tot ongeveer 23u.

  Voorproefje van de documentaire: