• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Waarom Barcelona de Champions League wint (en waarom niet)

  Wie wint dit seizoen de Beker met de Grote Oren?

  De UEFA heeft op zijn website een onderzoekje uitgevoerd om te onderzoeken wie de Champions zal winnen. Afgaande op de geschiedenis lijkt Barcelona de beste papieren te hebben, al valt ook daar een kanttekening bij te plaatsen.

  1: Groepswinnaars hebben streepje voor

  Tien van de laatste elf Champions League-winnaar finishten als eerste in hun groep tijdens de poulefase. Inter, de winnaar van 2010, is de uitzondering die de regel bevestigt.

  Slecht nieuws voor: PSG, Benfica, Manchester City, Bayern, Leverkusen, Real Madrid, Porto en Sevilla

  Foto: Inter won de Champions League in 2010.

  2: Sterke defensie is pluspunt (maar ook niet te sterk)

  De ploeg met de beste defensie in de groepsfase heeft in het huidige format, ingevoerd in 2003, nog geen enkele keer de Champions League gewonnen. Toch lijkt het aangewezen om de defensieve fouten te beperken: geen enkele ploeg die in de poulefase meer dan acht goals slikte, mocht in het verleden de Beker met de Grote Oren in de lucht steken.

  Slecht nieuws voor: Juventus, Atletico Madrid, Dortmund, Benfica, Manchester City, Real Madrid

  Foto: Atletico Madrid had samen met Juventus de beste defensie in de groepsfase. Beide ploegen slikten maar twee doelpunten.

  3: Ervaring loont

  In het huidige format heeft geen enkele club die voor het eerst de groepsfase overleeft de finale gehaald. Villarreal was er in 2006 dichtbij, maar de Spanjaarden strandden in de halve finales.

  Slecht nieuws voor: Leicester City

  Foto: Leicester City won de groep met ook Club Brugge.

  4: De geschiedenis herhaalt zich

  In de eerste 42 edities van de belangrijkste Europese beker waren er 21 verschillende winnaars. In de voorbije 19 jaar kwam daar maar één nieuwe naam bij: Chelsea. Wie de beker nog niet won, kan het dus al schudden.

  Slecht nieuws voor: Arsenal, Atletico, Leicester, Leverkusen, Manchester City, Monaco, Napoli, PSG en Sevilla.

  Foto: Chelsea won de Champions League in 2012.

  Conclusie: Barcelona wint, maar...

  Rekening houdend met deze vier stellingen, wordt Barcelona de club die op 3 juni de beker in de lucht mag steken. De Catalanen zullen dan wel een trend moeten doorbreken. Van de laatste vijf winnaars van de Champions League was geen enkele club de regerende kampioen van zijn land.

  Foto: Barcelona is de laatste club die als landskampioen de Champions League won, in 2011.