• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van Buyten: "Als ik niet meer gehoord word, waarom dan voortdoen?"

  Van Buyten heeft een contract tot juni als sportief adviseur van de voorzitter.

  Het rommelt bij Standard. Daniel Van Buyten is alvast het kind van de rekening. Hij moet vertrekken. In Het Laatste Nieuws en La Dernière Heure deed hij - nog voor zijn ontslag - zijn verhaal. "In enkele recente dossiers voelde ik niet dat men belang hechtte aan mijn raadgevingen."

  Van Buyten praat: "Om weer sereniteit te brengen"

  Met Olivier Renard en Daniel Van Buyten zitten er twee hanen in één hok en vooral in de voorbije transferperiode is gebleken dat die hanen elk hun eigen ding deden. In de pers doen heel wat verhalen de ronde. Daniel Van Buyten, die in juni einde contract is, geeft zijn waarheid in de twee genoemde kranten.

  "Ik praat niet veel met de pers. Dat is een keuze en maakt deel uit van mijn persoonlijkheid. Het is niet dat ik niets te zeggen heb, maar mijn boodschap moet duidelijk zijn en gericht op mijn prioriteit: het belang van Standard."

  Daarom praat hij nu. "De laatste tijd gaat het meer over de problemen bij Standard, dan over het voetbal. Ik wil de zaken kalmeren en weer sereniteit brengen, want Standard heeft dat nodig. Mijn persoon is niet belangrijk, ik wil dat Standard sterker wordt en vooruitgaat."

  Van Buyten gaat geen enkel onderwerp uit de weg:

  ...over zijn toekomst: "Ik wil geen figurant zijn op Standard"

  "Het trio Venanzi-Renard-Van Buyten bestaat zeker nog, hoewel ik voor enkele recente beslissingen niet garant sta. Ik ben adviseur van de voorzitter. Daar energie insteken en voelen dat men geen belang hecht aan je raadgevingen doen me wel vragen stellen. Ben ik niet bij Standard om mijn ervaring uit te spelen?"

  "Bepaalde dossiers gingen niet in de richting die ik geadviseerd had en - volstrekt logisch - heb ik daar vragen bij. Ik zal daarover uitgebreid met Bruno praten. Ik heb geen enkel probleem met hem. Maar het is evident dat ik niet als figurant op Standard ben en dat als mijn functie raadgeven is, ik zou willen dat dat gerespecteerd wordt. Als ik niet weer gehoord word, waarom dan voortdoen?"

  ...over zijn relatie met Renard: "Zoals iedereen zijn we het niet altijd eens"

  "Er is geen probleem tussen ons. Olivier weet heel goed dat ik hem ben gaan halen. Ik ben sportief adviseur van de voorzitter, hij doet zijn werk als technisch directeur. We praten samen over spelers. En zoals hij zegt, zijn we het niet altijd eens. Maar dat is normaal. Zoals bij iedereen. Je gaat ook niet altijd akkoord met je vrouw. Ieder zijn mening."

  "We worden nu tegen elkaar uitgespeeld, maar dat is een truc van de media. De club moet daarboven staan en zeggen dat het een beslissing is van de sportieve commissie of van Standard. Zowel voor de zaken die goed gaan als de zaken die niet marcheren."

  ...over de wintertransfers, o.a. Trebel: "Komen als enige verzwakt uit mercato"

  "Ik had Trebel niet laten gaan. Je verliest een pijler, zei ik hen. Ze hebben wel geluisterd, maar anders beslist. Ik weet hoe Trebel in elkaar steekt. Het is een jongen waar je mee moet kunnen omgaan. Met Trebel lieten we een speler vertrekken die de competitie kent en die ons nog grote diensten had kunnen bewijzen."

  "In de plaats komt Marin, amper 20, die uit een andere competitie komt en tijd nodig heeft om zich aan te passen. Die jongen heeft kwaliteiten, maar je mag niet verwachten dat hij meteen de plaats inneemt van een Trebel. Als je een jongen van 20 haalt, is kwalificatie voor Play-off I niet meer de prioriteit, dan werk je al aan de toekomst. Dat mag, maar dan moet je dat duidelijk stellen."

  "Ik heb in dat opzicht ook aan Bruno gezegd dat ik het niet begrijp waarom we Badibanga, Dompé en Mbenza laten vertrekken, terwijl we met Ndongala - ook al staan die zijn kwaliteiten niet ter discussie - een speler halen die nog meer dan een maand geblesseerd is. Het is nù dat de plaatsen voor Play-off I verdeeld worden. Tenzij je zegt: dit seizoen is gedaan. Je moet de mensen geen dromen verkopen voor niks."

  "Dat Dompé geen makkelijke jongen is, doet voor mij niet ter zake. Denk je dat het makkelijk werken is met iemand als Ribéry? Ik heb hem neus aan neus weten staan met de trainer, maar hij bezorgt je prijzen. Net zoals iedereen binnen de club geloofde in Mbenza."

  "Ik moet nu vaststellen dat wij in de wintermercato nagenoeg de enige club zijn die zich verzwakt heeft ten opzichte van de anderen."