• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van Aken: "Als je hard werkt, dan kan het. Dat is het signaal van Van Herck en Monami"

  Van Aken met het kwartet dat in 2001 de Fed Cup won.

  Een week na het Daviscup-team heeft ook de Fed Cup-ploeg zijn eerste ontmoeting van het seizoen tot een goed einde gebracht. Ivo Van Aken, technisch directeur bij Tennis Vlaanderen, analyseert het succes van de Belgische tennisteams.

  Ivo Van Aken veroverde in 2001 met onder meer Kim Clijsters en Justine Henin de Fed Cup. Was hij verrast over het dubbele succes van de Belgen de voorbije weken? "Enerzijds wel, als je de rankings bekijkt, want België was telkens de underdog", legt Van Aken uit aan Sporza.

  "Maar we weten anderzijds dat Johan Van Herck elke keer opnieuw een enorm goed team kan bouwen. En we weten dat Dominique Monami heel hard heeft ingezet op teambuilding. Bij de dames is het dus ook gebeurd."

  De spelers zijn zeer te spreken over de "positieve coaching" van Van Herck en Monami. Wat moeten we ons bij die term voorstellen? "Je gelooft dat het mogelijk is om je tegenstanders te kloppen."

  "En je hebt een tactisch plan om dat te doen. Dan kan er heel veel gebeuren. Bij de Daviscup en Fed Cup zit je als coach op de bank en kan je bijsturen richting je plan."

  Het succes van beide teams kan ook een positieve invloed hebben op de tennissport in België. "Het heeft sowieso een invloed op jongeren die nu al intensief trainen. Als je hard werkt, dan kan het. Dat is het signaal dat Van Herck en Monami geven. Dat is heel leuk en is mooi meegenomen."

  Hoe zou Van Aken het probleem van afhakende toppers ontzenuwen?

  De landencompetitie krijgt ook in deze jaargang af te rekenen met een oud zeer: veel toppers passen door hun overvolle agenda. Hoe ziet Ivo Van Aken dat probleem evolueren? "15 jaar geleden woedde dezelfde discussie al en het probleem is alleen maar groter geworden."

  "Het aantal wedstrijden is een probleem. Spelers moeten zich vier weken kunnen vrijmaken en dat is te veel in één seizoen. Je moet proberen over te gaan naar een competitie van maximaal drie weken."

  "Ik vind het zeker geen goeie oplossing om de halve finales en finale in één week te spelen, zonder thuisvoordeel. Een andere optie is niet meer naar drie, maar naar twee winnende sets spelen."

  "En een derde denkpiste: maak er een optimale trainingsweek van. Die afspraken maakte ik destijds ook met onder meer Kim en Justine. Maar dan moet je die privécoaches wel hun ding laten doen."