• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Rechter oordeelt: zaak van 100 miljoen tegen Armstrong mag voorkomen

  Er hangt Lance Armstrong een miljoenboete boven het hoofd.

  Zijn bedrog tijdens zijn wielercarrière dreigt Lance Armstrong met een zware financiële kater achter te laten. De Amerikaanse regering mag immers haar rechtszaak voortzetten. Er hangt Armstrong een schadeclaim van 100 miljoen dollar boven het hoofd.

  In 2012 verloor Lance Armstrong zijn zeven Tourzeges en werd hij voor het leven geschorst nadat hij had opgebiecht gedurende nagenoeg zijn hele carrière doping gebruikt te hebben.

  Omdat Armstrong gedurende zijn periode voor de US Postal-ploeg gesponsord werd door de Amerikaanse belastingbetaler (namelijk De Post) eist de regering dat geld nu terug.

  US Postal pompte tussen 2000 en 2004 32,3 miljoen dollar in de ploeg van manager Johan Bruyneel, maar de regering schat de schade op het drievoudige. Dit maakt een claim van 100 miljoen dollar (94 miljoen euro).

  De afgelopen jaren hebben de advocaten van Armstrong hemel en aarde bewogen om de zaak uit de rechtbank te houden, maar een rechter uit Washington heeft het licht nu toch op groen gezet.

  Financiële meevaller voor Landis?

  De zaak werd al in 2010 aangespannen, na de bekentenissen van ex-ploegmaat Floyd Landis. Die kan tot 25% krijgen van het bedrag dat Armstrong mogelijk moet terugbetalen.