• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Professor sportmarketing over veldritseizoen: "Moeten op Engelse markt mikken"

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Wim Lagae, docent sportmarketing aan de KU Leuven, laat in De zevende dag zijn licht schijnen over het veldrijden. "Een gebrek aan spankracht is het grootste gevaar", zegt Lagae, die ook een enorm potentieel ziet voor de sport in Engeland.

  Wat hebben we geleerd van het voorbije seizoen?

  Sporteconoom Wim Lagae kreeg in De zevende dag een vraag à la Piet Huysentruyt voorgeschoteld. "Wat hebben we geleerd van het voorbije veldritseizoen?", wilde Ruben Van Gucht weten.

  "Ten eerste: het veldrijden blijft ook na het pensioen van Sven Nys tegen zijn commerciële plafond botsen", antwoordt Lagae als een volleerde Huysentruyt. "Ten tweede: vrouwenveldrijden blijft een revelatie en is een groeidiamantje. Ten derde: maak alsjeblieft werk van Engeland en een beetje meer van Nederland."

  Video player inladen ...

  "Het pensioen van Sven Nys is schitterend opgevangen"

  "Voor de Superprestige-wedstrijden kwam er tien procent minder publiek, maar Lille en Loenhout schreven publiekrecords. De Koppenbergcross en Ronse hielden stand op zeer hoog niveau", weet Wim Lagae.

  "Of er een overaanbod is op televisie? Nee, maar de feiten zijn wel indrukwekkend. Er zijn tussen september en eind februari 50 wedstrijden live uitgezonden. En daar blijkt een markt voor te zijn, want de cijfers waren nog nooit zo hoog."

  "Veldrijden is een deel van het Vlaamse sportbehang. Het veldritpensioen van Sven Nys is eigenlijk schitterend opgevangen. Veldrijden is "incontournable" en de Vlaming smult ervan."

  Video player inladen ...

  "Grootste gevaar is het gebrek aan spankracht"

  "We hadden deze winter bijwijlen wel wat gebrek aan spankracht, dat vond ik soms een probleem", vertelt Wim Lagae. "Een scenario waarin Wout van Aert en Mathieu van der Poel iets meer wegrenner worden en iets minder scherp naar het veld komen, zou ideaal zijn. Zo wordt de kloof met de betere middenmoters kleiner. Dan krijgen we wedstrijden, zoals in Lille, die om te smullen zijn."

  "Een gebrek een spankracht is het grootste gevaar voor het veldrijden, want Van Aert en Van der Poel zullen alleen nog maar sterker worden."

  Video player inladen ...

  "We moeten veldrijden exporteren naar Engeland"

  "Ik denk dat het veldrijden in Vlaanderen al enkele jaren tegen het plafond zit. Het zou mooi zijn om op hoog niveau stand te houden. In Nederland en Engeland zijn er wel regio's waar er nog groei mogelijk is", weet Lagae.

  "Het veldrijden moet vooral richting Engelse markt geëxporteerd worden. Vijftien jaar geleden stond het wegwielrennen in Engeland ook nergens. Het "Hitchcock-format" van één uur spanning is logistiek vanuit Vlaanderen heel goed haalbaar."

  "Engeland is dichtbij en het WK-podium bij de junioren, met Thomas Pidcock, heeft me wel gecharmeerd. In Engeland zit een enorm potentieel. De UCI moet daar de focus op leggen en andere regio's, zoals de VS, Zwitserland, Italië of het Baskenland even vergeten."

  Video player inladen ...