• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Meersman: "Heb sinds mijn afscheid geen meter meer gefietst"

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Eind 2016 zette Gianni Meersman wegens hartproblemen een punt achter zijn carrière. "Ik heb geen seconde getwijfeld, maar nu al mijn vrienden weg zijn in het buitenland doet het wel pijn."

  21 augustus 2016: Gianni Meersman wint de eerste vlakke rit in de Vuelta, zijn grootste zege uit zijn carrière. Drie dagen later wint hij er nog eentje.

  30 december 2016: Gianni Meersman kondigt zijn afscheid aan. Bij een routineonderzoek werden hartritmestoornissen ontdekt.

  "Ik kon daar de eerste weken vrij makkelijk mee omgaan, maar de laatste dagen heb ik het toch lastiger. Het merendeel van mijn wielervrienden is in het buitenland, op wedstrijden of op stage. Als je dan die foto's ziet, dan doet dat pijn."

  "Sinds mijn afscheid heb ik geen meter meer gefietst. Toen ik het nieuws vernam, was ik op stage. Ik heb mijn fiets uit elkaar gehaald en ben meteen naar huis gekomen."

  "Achteraf heb ik geen seconde meer getwijfeld. Onlangs werd mijn dochtertje 6 jaar. Ze zei: "Papa, ik ben zo blij dat je nu meer thuis zal zijn." Dan ga ik niet zeggen dat ik toch weer ga fietsen. Bij het minste wat ik voel, zou ik ook schrik hebben."

  VIDEO: Bekijk de reportage met Gianni Meersman uit Sportweekend

  Video player inladen ...

  "Het afzien mis ik het meest"

  Meersman wacht nu de lastige taak om van de ene dag op de andere zijn leven een nieuwe wending te geven. "Mijn vrouw werkt en mijn dochtertje gaat naar school. Intussen zit ik alleen thuis."

  "Ik kijk wat naar films, probeer het huis wat op te knappen,... Allemaal domme dingen, zodat ik niet zou stilzitten."

  "Intussen ben ik stap voor stap bezig met mijn toekomst. Het hoeft niet per se in het wielrennen te zijn, alhoewel ik wel graag jonge renners zou willen helpen hun droom waar te maken. Dat zou mij liggen. Ik ben niet gemaakt om een hele dag thuis te zitten of van 9 tot 5 te werken."

  "Want dat mis ik het meest: het afzien. En dat je dan na een zege in de douche staat en beseft: ik heb het hier toch maar geflikt."

  "Nu trek ik 's avonds af en toe mijn loopschoenen aan, met muziek in mijn koptelefoon. Even in mijn eigen wereld. Toch nog eens kunnen afzien."

  VIDEO: Meersman: "Als je vrienden op stage vertrekken besef je dat het gedaan is"

  Video player inladen ...