• home
 • video
 • pas verschenen

  "Het is duidelijk dat Mettepenningen graag met Meeusen in zee wil"

  Moet Klaas Vantornout plaats maken voor Tom Meeusen?

  Het veldritseizoen loopt op zijn laatste benen, maar ook afgelopen weekend waren er voldoende gespreksonderwerpen. Het dreigende afscheid van Klaas Vantornout bij Marlux-Napoleon Games en de dominantie van Mathieu van der Poel na het WK: commentator Michel Wuyts analyseert.

  Vantornout? Het heeft een grote dosis onrechtvaardigheid

  Of het contract van Klaas Vantornout terecht ontbonden zou worden? Ik zou niet willen dat het mezelf zou overkomen, dus ik wens het ook een ander niet toe. Ik vind het een grote dosis onrechtvaardigheid hebben, ook al bestaat die clausule.

  Klaas heeft altijd gevochten voor wat hij waard is en heeft uit zelfkennis vaak moeten passen voor enkele crossen, omdat hij een dubbel weekend niet aankon.

  Het gaat een beetje minder met hem, dat is duidelijk. Het is niet het niveau dat het ooit geweest is en dat zal het nooit meer worden.

  Maar om nu te zeggen dat alles volledig weggeknipt zal worden... Ik wil wel eens zien hoe manager Mettepenningen met de tegenkanting zal omgaan.

  Het gaat over het budget en dan moet ruimte gemaakt worden

  Waar het over gaat: ploegen hebben een budget dat gelimiteerd is. Mettepenningen steekt niet onder stoelen of banken dat hij graag met Tom Meeusen in zee wil en dan moet hij ruimte maken.

  Of Vantornout dan naar het team van Sven Nys zou kunnen gaan? Dat zal niet gebeuren, want Nys zit met hetzelfde probleem. Het gedoe met Meeusen past ook in die optiek: er is bij Telenet onvoldoende budgettaire ruimte om Meeusen met deze kostprijs bij te houden.

  Voor Vantornout zou het dan wel eens een toekomst zoals die van Vincent Baestaens kunnen worden: individuele sponsoring door mensen die het goed met hem menen.

  Nu eruit stappen zou brutaal zijn. Als je een koning in deze wereld geweest bent, dan is zonder boe of ba verdwijnen het ergste wat je kan overkomen. Ik hoop voor Klaas dat het anders uitdraait.

  Qua techniek zet ik Van der Poel naast Nys

  Wat Van der Poel afgelopen weekend presteerde, heb ik Nys ettelijke keren zien doen na een verloren WK: als een hinde over de akker rijden en de rest een minuut aansmeren in de crossen na het WK.

  Van der Poel is momenteel niet alleen technisch, maar ook fysiek sterker dan Van Aert. De wereldkampioen gaat richting een totaal van 40 crossen, waardoor het wat op is bij hem. Van der Poel is later begonnen aan zijn seizoen.

  Maar ook in november en december trok Van der Poel in de onderlinge confrontaties al aan het langste eind tegen Van Aert.

  Mathieu is echt uitzonderlijk. Hij heeft een hele grote motor, veel inzicht, zelfkennis, een killersinstinct en een rebels vleugje in zijn karakter. Qua techniek zet ik hem naast Nys. Maar pas over 15 jaar kan je hun carrière vergelijken.

  Verdachtmakingen over motortje zijn absolute lulkoek

  Van Aert kreeg gisteren ook boegeroep over zich heen geslingerd van mensen langs de kant. Ik was gisteren niet ter plekke en weet niet waarom ze dat deden.

  Het zou kunnen dat de Nederlanders zeggen: “Het is onze mannen ook overkomen in Vlaanderen, we gaan de rollen nu eens omdraaien.”

  Maar het zou ook kunnen dat sommige toeschouwers zich heb laten inspireren door het onwaarschijnlijk laffe filmpje dat de Spaanse krant AS verspreid heeft. Met die video insinueren ze dat Van Aert met een motortje zou kunnen rijden in zijn fiets, wat volkomen lulkoek is.

  Van Aert heeft een heel groot vermogen. En als hij dan kracht blijft zetten, terwijl hij begint te slippen, dan is het normaal dat zijn achterwiel als een freewheel begint te dollen.

  Michel Wuyts