• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Door naïeve bewondering was Venanzi blind voor de capaciteiten van Van Buyten"

  Van Buyten en Venanzi lagen al een tijdje op ramkoers.

  Met een gepeperd interview tekende Daniel Van Buyten (bewust) zijn eigen doodvonnis bij Standard. "Hij vertelt ZIJN waarheid, niet DE waarheid", zegt Peter Vandenbempt, die uitlegt waar het is misgelopen. "Als je een tweesporenbeleid voert, kun je niet functioneren."

  Peter Vandenbempt over Van Buyten in 3 quotes

  • "De macht was al langer naar sportief directeur Renard aan het verschuiven."
  • "Van Buyten en Henrotay namen voorzitter Venanzi mee naar de groten der aarde. Dat maakte grote indruk op hem, maar maakte hem ook blind voor de eigenlijke capaciteiten van Van Buyten."
  • "Nu Van Buyten weg is, zal het niet plots veel beter gaan bij Standard. Maar het was wel een noodzakelijke ingreep."

  Van Buyten distantieert zich in interview van beleid

  Wie zijn interview in Het Laatste Nieuws en La Dernière Heure heeft gelezen, zal deze uitkomst verwacht hebben. Het was een interview met iemand die weet: "Als ik dat allemaal vertel dan is dit het einde van de samenwerking."

  Dat afscheid hing al een tijdje in de lucht. Er werd al gespeculeerd dat zijn aflopende contract niet verlengd zou worden. De macht was naar sportief directeur Olivier Renard aan het verschuiven.

  Dat hij nu toch nog eens flink uithaalt, is misschien wel verrassend. Hij distantieert zich in het interview volledig van het sportieve beleid van de voorbije transferperiode. Dan heb je geen toekomst meer bij de club.

  Van Buyten vertelt zijn waarheid, niet dé waarheid

  Ik denk dat Van Buyten vooral ZIJN waarheid wou vertellen. Wat niet noodzakelijk DE waarheid is. Hij had een andere visie op het transferbeleid dan Renard. En voorzitter Bruno Venanzi trok de kaart van Renard.

  Zo werd afgelopen winter Ndongala gehaald, terwijl Van Buyten vond dat Standard Dompé en Mbenza had moeten houden.

  Van Buyten probeert met het interview zijn handen in onschuld te wassen, om daarna elders met een propere lei te beginnen.

  Bewonderaar Venanzi was blind voor echte capaciteiten Van Buyten

  Van Buyten was zeker niet de enige verantwoordelijke voor de malaise bij Standard. In eerste instantie is dat voorzitter Venanzi.

  Venanzi haalde Van Buyten binnen uit een soort naïeve bewondering voor de uitstekende profvoetballer die hij altijd is geweest.

  Hij dacht: iemand met zo'n aura en zulke connecties, die zal Standard weer groot maken.

  Van Buyten en manager Henrotay speelden het ook slim. Ze namen Venanzi mee naar Man.City en andere grote clubs. Zo kwamen ze in contact met de groten der aarde.

  Dat maakte een grote indruk op Venanzi, maar het maakte hem ook blind voor de eigenlijke capaciteiten van Van Buyten als sportief raadgever.

  Van Buyten wou Ferrera ook kwijt, al ontkent hij dat nu

  Wat betreft het transferbeleid was het een gedeelde verantwoordelijkheid bij Standard en wat betreft de trainerswissel ook. Ook Van Buyten wou Ferrera kwijt, al ontkent hij dat nu. Maar ik zie hem nog een frontale aanval op de coach geven na de gewonnen bekerfinale.

  VIDEO: Van Buyten niet helemaal gelukkig na de bekerfinale

  Manager Bayat wrijft zich al in de handen

  Nu Van Buyten weg is, zal het niet plots veel beter gaan bij Standard. Maar het was wel een noodzakelijke ingreep.

  Venanzi wou na de woelige periode van voorganger Duchâtelet vooral stabiliteit, maar die is er na 2-3 jaar nog altijd niet.

  Als je een tweesporenbeleid voert, kun je ook niet functioneren. Het is zeker goed dat Venanzi voor Renard heeft gekozen. Die vulde de job bij KV Mechelen tot eenieders tevredenheid in.

  Nu is er geen onderlinge concurrentiestrijd meer, waar in het verleden ook nog makelaars tussenhingen. Voor Henrotay zal het nu een beetje moeilijker worden om zaken te doen bij Standard, maar iemand als Bayat, die dichter bij Renard staat, wrijft zich al in de handen.

  Misschien kiem geplant voor iets moois, maar wel niet voor morgen

  Het lijkt me een goeie zaak dat de intriges nu naar de achtergrond worden verdrongen, maar op het veld zal dat niet meteen effect hebben. Wellicht haalt Standard voor het tweede jaar op een rij Play-off I niet en dat zal ook financiële consequenties hebben.

  Misschien is vandaag de kiem geplant voor iets moois, maar dat zal niet voor morgen zijn.

  Peter Vandenbempt

  AUDIO: Peter Vandenbempt over het vertrek van Daniel Van Buyten