• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Nikiforov gediskwalificeerd in Parijs: "Nieuwe judoregels zorgen voor gekke beslissingen"

  Nikiforov (archief) had de kamp onder controle.

  De grandslam judo van Parijs is op een sisser uitgedraaid voor Toma Nikiforov. Hij werd in zijn eerste ronde gediskwalificeerd na een vermeende kaakslag tegen de Rus Kirill Denisov. "Ik heb de indruk dat de reglementen te pas en te onpas aangewend worden om de kleine landen te nekken en de grote te bevoordelen", klonk het achteraf ontgoocheld.

  Nikiforov domineerde de hele kamp. Na een minuut scoorde hij een waza-ari en even later leek hij met ippon de kamp te beslissen. De scheidsrechter oordeelde dat het een nieuwe waza-ari was en dus ging de kamp door.

  Dertig seconden voor het einde van de kamp was het plots gedaan voor onze landgenoot. Nikiforov werd uitgesloten voor een vermeende aanval in het gezicht van Denisov. Coach Fabrice Flamand diende nog een klacht in tegen de beslissing, maar die kreeg geen gehoor van de jury.

  Nikiforov: "Scheidsrechterlijke dwaling"

  Nikiforov was uiteraard niet te spreken over de beslissing van de scheidsrechter. "Het begon al met die ippon. Als dat geen ippon was, dan zal ik er nooit nog een scoren."

  "Ik heb misschien zijn kaak wel geraakt maar het was zeker niet mijn bedoeling een kaakslag uit te delen. Door een ongelukkige beweging van Denisov raakte ik toevallig zijn gezicht, meer niet. Ik heb de indruk dat de reglementen te pas en te onpas aangewend worden om de kleine landen te nekken en de grote te bevoordelen."

  "Ik was naar Parijs gekomen om te proberen een paar kampen te winnen. Ik heb er geen probleem mee om te verliezen maar het moet wel op een correcte manier gebeuren en niet door een scheidsrechterlijke dwaling."

  "Nieuwe judoregels zorgen voor gekke beslissingen"

  Coach Flamand stak de uitsluiting meteen op de nieuwe judoregels die werden ingevoerd (zie: lees ook). "Dit is de eerste grandslam waarop de nieuwe reglementen van toepassing zijn. Dat betekent dat scheidsrechters onder druk staan om zowel nieuwe als oude reglementen tot in de kleinste details toe te passen en dan krijg je dit soort gekke beslissingen."