• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Piet Keizer, de legendarische linksbuiten van Ajax, is overleden

  Piet Keizer vormde een gouden duo met Johan Cruijff.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Enkele maanden na Johan Cruijff is met Piet Keizer een tweede lid van de Gouden Ajax-generatie van de jaren 70 overleden. Piet Keizer leed al een tijdje aan een ongeneeslijke ziekte. Hij werd 73 jaar.

  Piet Keizer, geboren in Amsterdam, kende in zijn carrière maar 1 club: Ajax. Samen met Johan Cruijff en Sjaak Swart, ook twee rasechte Amsterdammers, vormde hij het linkse deel van een onvergetelijke voorhoede.

  Onder aanvoering - letterlijk want hij droeg de kapiteinsband - van Keizer veroverde Ajax eerst Nederland (6 titels in 7 jaar) en vervolgens ook Europa (3 keer op rij winnaar van Europacup I).

  Keizer zou tot 1974 de linkerflank afdraven, het publiek vaak vermakend met zijn kenmerkende schaarbewegingen. Van het Nederlandse elftal was hij toch meer een koele minnaar. In 1974 haalde hij met Oranje nog wel de WK-finale, maar Keizer moest toekijken vanaf de bank. Enkele maanden later zat zijn carrière erop.

  Na zijn carrière hield Keizer het voetbal lange tijd voor bekeken. In 2001 viste Ajax hem toch weer op, eerst als scout en daarna als technisch directeur. Maar door onvrede met het bestuur kwam er toch weer een breuk met de club van zijn hart.

  VIDEO: Keizer scoort in 100e Derby der Lage Landen op vrijschop

  Video player inladen ...

  Steekkaart Piet Keizer

  Naam: Peter "Piet" Johannes Keizer
  Geboren: 14/06/1943
  Overleden: 11/02/2017

  Clubs:
  1960-1974: Ajax (490 matchen, 146 competitiegoals)

  Palmares:
  - 3x winnaar Europacup I
  - 6x Nederlands kampioen
  - 5x Nederlands bekerwinnaar
  - 1x winnaar Wereldbeker voor clubs
  - 2x UEFA Super Cup

  Tweets over het overlijden van Piet Keizer