• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  In het spoor van Serge Pauwels: "Ploeg geeft me 4 weken vrij om geboorte bij te wonen"

  Serge Pauwels wordt straks voor de tweede keer papa.

  Serge Pauwels (33) beleeft een bijzonder begin van het wielerseizoen. De klimmer van Dimension Data gunt ons een seizoen lang een blik in zijn leven, op en naast de fiets.

  Over de Ronde van Valencia: "Olie, waaiergevaar, valpartijen..."

  "Het was mijn eerste rittenkoers van het seizoen en elke rit bracht de nodige portie stress met zich mee. Een ploegentijdrit op de openingsdag, valpartijen op gladde wegen, wind, gevaar voor waaiervorming, olie op de weg, 4.000 hoogtemeters in de 4e rit... Dat kan tellen als seizoensopener."

  "Het was een wedstrijd die je er meteen deed aan herinneren wat koersen allemaal inhoudt. Je moest elke dag alert zijn. Voorbereidingswedstrijden waar je rustig met tweeën naast elkaar kan rijden, zijn niet meer van deze tijd."

  "Geboortes scheppen een band tussen de papa's in het peloton"

  "Het zijn spannende weken, want ik word straks voor de 2e keer vader. En het is opnieuw een meisje. In het peloton is er wel een band tussen de papa's. Als ik Greg, Stybar en Devenyns tegenkom in de koers, weten we meteen waarover we kunnen praten."

  "Toen mijn dochter onlangs een verbodsbord zag voor fietsers, wees ze naar dat fietsje en zei ze: "Papa, papa, papa.” Wanneer ik klaarsta om te fietsen, komt ze aangelopen met mijn helm. Al die kleine dingen zorgen voor extra motivatie op de fiets. Ik heb er altijd van gedroomd dat mijn kinderen een deel van mijn carrière actief zouden meemaken."

  VIDEO: Serge Pauwels krijgt vrouw Ine en dochtertje op bezoek in de Tour 2016

  Video player inladen ...

  Over Dimension Data: "Afrikanen hebben veel minder stress"

  "Bij een Zuid-Afrikaanse ploeg rijden is heel verrijkend. Het valt op dat de Afrikaanse renners heel weinig stress hebben. Ze hebben minder besef van tijd, waardoor ze iets nonchalanter lijken. Maar dat is tegelijkertijd een sterkte voor hen, omdat ze zich minder zorgen maken dan wij."

  "Ik leer ze ieder jaar beter en beter kennen. In Valencia heb ik de kamer gedeeld met Adrien Niyonshuti, een renner uit Rwanda. Hij is moslim en moet een aantal keer per dag bidden. Dimension Data is een samenvloeiing van culturen. En dat maakt het net zo leuk. Dat culturele aspect was ook een extra motivatie om voor deze ploeg te rijden."

  Over de Tour: "Meer en meer ervaring in mijn rugzak"

  "De ploeg wil dat ik aanwezig ben bij de geboorte, waardoor ik nu 4 weken geen wedstrijden rijd. In Parijs-Nice hervat ik de competitie. Daarna volgen de Ronde van het Baskenland, Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik en Romandië of Yorkshire. Na een rustpauze richt ik dan mijn vizier op de Tour."

  "Een ritzege in de Ronde van Frankrijk is het hoofddoel dit seizoen. Het parcours oogt goed, want er liggen wel wat kansen voor aanvallers. Ik draag altijd maar meer ervaring mee in mijn rugzak. Op een bepaald moment zal alles eens meezitten in een rit. Het zou fantastisch zijn als dat dit jaar is."

  VIDEO: Pauwels eindigt 2e op de Ventoux achter De Gendt

  Video player inladen ...