• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Rogge krijgt Paralympic Order: "Weet niet of ik dit verdien, maar is zeer aangenaam"

  Jacques Rogge (74) werd in de bloemetjes gezet.

  Op een gala-avond in Brussel heeft Jacques Rogge de Paralympic Order in ontvangst mogen nemen, de hoogste eer die het Paralympisch Comité kan geven. Voor de gelegenheid was Philip Craven, de voorzitter van het Internationale Paralympische Comité (IPC), naar de Belgische hoofdstad afgereisd.

  Jacques Rogge was van 2001 tot 2013 voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). In die periode zag hij ook de paralympische tegenhanger IPC steeds meer groeien.

  "Het is de verdienste van mijn voorganger Samaranch geweest om de Olympische en Paralympische Spelen in dezelfde stad te organiseren", legt Rogge uit.

  "Er is altijd een goeie samenwerking geweest tussen beide bonden, op het gebied van marketing, tv-rechten,... Wij steunen het IPC ook financieel."

  "Ik weet niet waarom ik deze prijs krijg", is Rogge zoals altijd uiterst bescheiden. "Ik weet ook niet of ik dit verdien, maar ik vind het zeer aangenaam."

  Video player inladen ...

  "Rogge heeft altijd een zwak gehad voor de paralympische beweging"

  Volgens Philip Craven bestaat er geen twijfel dat Rogge de Paralympic Order verdient. "We wilden hem de erkenning al een aantal jaar geven, maar het is er nu pas van gekomen."

  "Rogge heeft altijd een zwak voor onze paralympische beweging gehad. Als jonge chirurg trok hij al naar Engeland om bij Ludwig Guttman, de oprichter van onze organisatie, mensen met ruggengraatproblemen te onderzoeken."

  "Een van zijn beste vrienden was ook dokter Albert Tricot, de oprichter van het Belgisch Paralympisch Comité. Het zijn allemaal dokters met een sporthart, een ideale combinatie."

  Video player inladen ...

  "Paralympiërs verdienen meer respect, maar dat komt"

  De toekomst van de paralympische beweging oogde nooit rooskleuriger, zo denkt Jacques Rogge. "Hopelijk krijgen de Paralympische Spelen nog meer bekendheid. Ze verdienen dat."

  "De mensen zouden meer respect moeten opbrengen voor de paralympiërs. Maar dat komt. Dit is niet meer te stoppen."