• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Ex-renner Serge Baguet (47) overleden aan de gevolgen van darmkanker

  Het leven van Serge Baguet kende heel wat pieken en dalen.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Kanker heeft voormalig Belgisch kampioen Serge Baguet geveld op amper 47-jarige leeftijd. Baguet is vooral bekend om zijn emotionele zege in de Tour van 2001 en zijn openhartige interview achteraf.

  Serge Baguet werd wereldberoemd in België na zijn ritzege in de Tour van 2001, en dan vooral dankzij zijn sappige uitspraak "Lelli! Als hij gewonnen had, ik deed hem duud." en zijn emotionele omhelzing met ploegleider Jef Braeckevelt.

  Die Braeckevelt had hem na vier jaar zonder wedstrijden van zijn dak gehaald. Baguet had in 1996 immers gedesillusioneerd zijn profcarrière ingeruild voor een baantje als dakwerker.

  Na zijn 30e bouwde Baguet op die manier nog een knap palmares uit, met ook nog onder meer een Belgische titel (in Sint-Hubert). Een leuke revanche voor 19 jaar eerder, toen hij als nieuweling naast de driekleur greep. De jury kon niet uitmaken wie er gewonnen had: Baguet of Nelissen. En dus moesten de twee de sprint opnieuw rijden (video hieronder).

  Daarnaast verzamelde hij tal van ereplaatsen in koersen over een voornamelijk heuvelachtig parcours: 3e in de Amstel Gold Race, 5e in de Clasica San Sebastian, 2e in de Coppa Sabatini, 3e in de Trofeo Laigueglia,...

  In 2007, elf jaar na zijn eerste afscheid, zei hij de koers een tweede keer vaarwel. Maar in 2014 viel de hemel op zijn hoofd: darmkanker. Baguet was aanvankelijk nog hoopvol over zijn herstel, maar begin dit jaar gaven de dokters de hoop op. Hij overleed in zijn huis in Letterhoutem, amper 47 jaar.

  Buikpijn op Sporza-stage in oktober 2014

  Na zijn wielercarrière richtte Baguet het Baguet Bicycle Center op, een bureau dat zich specialiseert in wielerstages en fietsvakanties in Zuid-Spanje.

  Het was op de Sporza-fietsvakantie in oktober 2014 dat Baguet na felle buikpijn een darmoperatie moest ondergaan. Het verdict was hard: darmkanker. Over die strijd kwam hij vertellen in De Zevende Dag (zie video onder). Een jaar later trok hij weer mee op Sporza-fietsvakantie en vertelde hij aan Sporza-commentator Christophe Vandegoor dat "alles erop wijst dat hij op de goeie weg was" (zie Lees ook). Finaal moest hij zich toch gewonnen geven tegen de ziekte.

  VIDEO: Emoties laaien hoog op na zijn zege in de Tour van 2001

  Video player inladen ...

  VIDEO: Baguet moet op BK nieuwelingen sprint opnieuw rijden tegen Nelissen

  Video player inladen ...

  Steekkaart Serge Baguet

  Geboortedatum: 18-08-1969
  Maten: 177 cm, 67 kg

  Ploegen:

  1991-1995: Lotto
  1996-1996: Vlaanderen 2002
  2000-2005: Lotto
  2006-2007: Quick-Step

  Belangrijkste overwinningen:

  - rit in de Ronde van de Limousin (1992)
  - 17e rit in de Tour de France (2001)
  - Druivenkoers (2001)
  - Belgische kampioen (2005)
  - 2 ritten in de Ruta del Sol (2005)

  De carrière van Serge Baguet in foto's

  Baguet spreekt open over zijn darmkanker

  De Zevende dag (juni 2015): "Laat u onderzoeken, het kan uw leven redden"

  Video player inladen ...

  Sporza op Radio 1 (oktober 2015): "Op de goeie weg"