• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Kums: "Rode Duivels zouden gemis zijn in mijn carrière"

  Bij Udinese speelt Kums een rij lager.

  Sven Kums (28) hoopt een keer te mogen opdraven voor de nationale ploeg. "In oktober heb ik de bondscoach gesproken", vertelt de middenvelder, die in Italië een nieuwe stap gezet heeft in zijn carrière. "Het gaat hier sneller dan in België."

  "Martinez leuke en aangename man"

  Het Belgisch kampioenschap heeft hij gewonnen. De Champions League heeft hij meegemaakt. En de Gouden Schoen staat op zijn schouw. Eén ding mist Sven Kums nog in zijn carrière: een cap bij de nationale ploeg.

  "Ik heb contact gehad met de bondscoach", vertelt de middenvelder in een interview met Sporza. "Voor de wedstrijd in oktober tegen Gibraltar was Fellaini geschorst. Ik ben toen op het nippertje opgeroepen, maar ik was geblesseerd."

  "Ik heb Martinez 5 minuten kunnen spreken. Ik vond het een hele leuke en aangename man. Het lijkt me leuk om met hem te werken."

  Komt het er ooit van? "Ik doe mijn best en wacht af of ik de Rode Duivels haal. Het zou wel een gemis in mijn carrière zijn als ik nooit voor de Rode Duivels zou spelen."

  Video player inladen ...

  "Nieuwe positie in Italië"

  In Italië heeft Sven Kums een nieuwe stap gezet in zijn carrière. "Een nieuwe ervaring: op en naast het veld", vertelt de ex-speler van Lierse, Kortrijk, Zulte Waregem en AA Gent. 

  "We spelen hier met z'n drieën op het middenveld. We hebben bij Udinese een verdedigende en twee offensieve spelers. Ik ben de verdedigende middenvelder. Dat is een hele aanpassing voor mij."

  "Alleen voor de verdediging is nieuw. Op die positie heb ik nog nooit gespeeld. Ik ben het gewoon om offensiever te spelen, om mee naar voren te trekken."

  "Bij AA Gent wist ik dat Neto in positie zou blijven. Nu ben ik degene die voor het evenwicht moet zorgen. Dat is aanpassen."

  Video player inladen ...

  "Sneller dan in België"

  Sven Kums komt in Italië minder aan de bal. "Het voetbal is hier directer. Het speel gaat sneller over en weer. Ze gaan hier veel sneller op doel af. Daarom kom ik minder aan de bal", legt hij uit.

  "De Italiaanse competitie verschilt toch van de Belgische. Tactiek en fysiek zijn zeer belangrijk. Het gaat hier sneller. Je krijgt minder tijd om na te denken."

  Bij Gent speelde Kums voor de titel. Udinese doet in de Serie A niet mee voor de prijzen. "Dat wist ik voorhand. Udinese had twee moeilijke jaren achter de rug. De club mikt nu op een stabiel seizoen."

  "We moeten het match per match bekijken. Dan zien we wel waar we terechtkomen", besluit Kums, die uitgeleend wordt door de Engelse club Watford.