• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Vormer de meest constante van 2016, maar ik denk dat Izquierdo zal winnen voor Teodorczyk"

  "Ik stemde voor Izquierdo in ronde 1 en Pozuelo in ronde 2."

  De stemmen voor de Gouden Schoen worden geteld. Vanavond weten we wie het begeerde kleinood mag ophalen in navolging van Sven Kums. Voor wie heeft Peter Vandenbempt eigenlijk gestemd? De Sporza-voetbalcommentator geeft zijn top 3 van ronde 1 en ronde 2.

  Peter, voor wie heb jij gestemd?

  Eerste stemronde:

  1. José Izquierdo (Club Brugge)
  2. Hans Vanaken (Club Brugge)
  3. Mbaye Leye (Zulte Waregem)


  Tweede stemronde:

  1. Alejandro Pozuelo (RC Genk)
  2. Lukasz Teodorczyk (Anderlecht)
  3. Ruud Vormer (Club Brugge)

  Waarom Izquierdo op 1 in ronde 1?

  Peter Vandenbempt: "Met stip bovenaan, zelfs! Hij heeft Club Brugge mee kampioen gemaakt en de manier waarop Club die titel gepakt heeft, mocht gezien worden, met overwicht in de play-offs. Izquierdo sprong er als individu bovenuit. Herinner je je de match op AA Gent? 1-4 voor Club met Izquierdo als grote uitblinker."

  "Izquierdo is de keuze van de voetballiefhebber. Hij stond garant voor spektakel, had geweldige acties en versnellingen in huis en maakte ook nog prachtige doelpunten. Hij is polyvalent en een ploegspeler die met assists strooit."

  Meesterlijke Izquierdo in de 1-4-overwinning van Club op Gent:

  Video player inladen ...

  Waarom Pozuelo op 1 in ronde 2?

  "Izqueirdo hier niet, omdat hij vaak geblesseerd was en moeite had om terug te keren, ook al maakte hij nog wel zijn goals. Hij betaalde de prijs, en met hem heel Club, voor een negatieve Champions League-campagne. Op zich zou dat niet mogen meetellen, maar het is nu eenmaal zo."

  "Het was moeilijk kiezen in ronde 2. Als iemand me zijn top 3 laat zien met 3 andere namen, zou ik misschien zeggen: "Ja, dat kan ook." Er is niet iemand die uitgesproken de beste was. Teodorczyk had op 1 kunnen staan. De Pool werkt hard, heeft fenomenaal gepresteerd en is een meester in goals maken. Dankzij hem staat Anderlecht waar het nu staat."

  "Maar als ik puur naar het voetbal en constante prestaties kijk, dan is Pozuelo momenteel de beste op onze velden. De artiest voor de fijnproevers presteerde ook sterk in de Europa League. Ik geniet van zijn handelingssnelheid, techniek, passing, vista en zijn doelpunten. Zijn nadeel is dat Genk nu ook staat waar het staat en dat België uit twee verschillende landen bestaat. Bij de Franstaligen zal Pozuelo geen stemmen sprokkelen. Wie heeft daar Pozuelo bezig gezien in de EL? Ik zag gisteren in La Dernière Heure dat de naam van Pozuelo slechts 1 keer voorkwam in de top 3 van hun 15 voetbaljournalisten..."

  Een prachtig schot van Pozuelo levert Genk winst op tegen Zulte Waregem:

  Video player inladen ...

  De naam van Ruud Vormer valt veel als outsider. Hoe taxeer jij dat?

  "Als je het hele kalenderjaar bekijkt, is Ruud Vormer de meeste constante speler in België. Hij heeft in 2016 bijna permanent op hoog niveau gespeeld in een Club Brugge dat vorig seizoen kampioen werd en ook eind 2016 weer aan de leiding stond."

  "Vormer heeft geen terugval gehad in de tweede stermronde. Zelfs in een voor Club Brugge zeer lastige Champions League hield hij ook in de moeilijke wedstrijden stand. Maar toch denk ik dat het een tweestrijd zal worden tussen Izquierdo en Teodorczyk."

  Maar voor jou mag Izquierdo de Schoen dus krijgen?

  "Een groot pluspunt voor Izquierdo is dat het aantal stemformulieren tussen de eerste en tweede stemronde nauwelijks verschilt: 89 na de eerste ronde en 90 na de tweede. Dat is belangrijk om te weten. Soms heb je al eens een speler die wint op basis van meer stemmen in de tweede ronde. Ik denk dat het Izquierdo wordt, maar dat hij niet veel voorsprong zal hebben op Teodorczyk."

  "Sommige mensen zeggen dat Club Brugge, dé ploeg van 2016, voor zijn prestaties beloond moet worden met een Gouden Schoen. Maar de Schoen is een individuele trofee, dus hoeft hij niet per se naar Club te gaan. Wat wel is: Club heeft eerst de beker gewonnen, is dan kampioen geworden en kan nu voor het eerst in 15 jaar sinds Timmy Simons de Gouden Schoen in ontvangst nemen: dan zou de donkere periode definitief afgesloten kunnen worden."

  Wie mag voor jou de andere prijzen krijgen?

  • Beste trainer? "In ronde 1 Michel Preud'homme, in ronde 2 Francky Dury. En Peter Maes stond ook twee keer in mijn top 3."
  • Beste doelman? "Een moeilijk keuze, maar ik neem Silvio Proto als regelmatigste over heel 2016."
  • Beste Belg in het buitenland? "Kevin De Bruyne. Hij staat bij mij twee keer als tweede. Na Yannick Carrasco in de eerste ronde en Eden Hazard in de tweede."

  Tot slot: wat gebeurt er allemaal op het feestje na de tv-uitzending?

  "Het gaat er daar steevast zeer gemoedelijk aan toe. Er kan gedanst worden bij luide muziek. Sommigen doen dat. Maar veel mensen komen naar daar om met elkaar te praten en dat gebeurt dus ook. Of die spelers en bestuurders van verschillende clubs goed overeen komen? Zeker. En wie het niet zo goed met elkaar kan vinden, legt de klasse en beleefdheid aan de dag om op een normale toon met elkaar te praten. Op zo'n feestje worden dikwijls de eerste contacten voor transfers gelegd."

  Vorig jaar kreeg Sven Kums de Gouden Schoen: