• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Wuyts: "Publiek houdt ervan als Wout en Mathieu elkaar jennen"

  Van der Poel en Van Aert gingen met elkaar in de clinch in Lille.

  De veldritfans genoten afgelopen weekend met volle teugen van het spektakel in Lille en Hoogstraten. "Met dank aan de eergierigheid van de 2 jonge snaken Mathieu van der Poel en Wout van Aert", zegt Michel Wuyts.

  De analyse van Michel Wuyts in een notendop

  • Veldritten na het WK zijn dit seizoen niet overbodig door de eerzucht van Wout en Mathieu
  • Van der Poel is sterker in de onderlinge confrontaties
  • Maar Van Aert is regelmatiger
  • Meeusen is kwetsbaar, populair en goed in seizoenseinde
  • Pauwels is "the best of the rest", maar kan niet tevreden zijn met 0 zeges

  "Eergierige Van Aert en Van der Poel"

  Lille en Hoogstraten waren veldritten om van te smullen. Anders dan vorige jaren, waar de crossen na het WK vaak de wedstrijden te veel waren.

  "Dat heeft vooral te maken met de eerzucht van die 2 jongen snaken Van der Poel en Van Aert", zegt Michel Wuyts. "Ze krijgen het niet over hun hart om een wedstrijd te laten schieten of om een organisator teleur te stellen."

  "Andere elementen die voor meer spankracht zorgden afgelopen weekend? Er zijn renners die nog iets recht te zetten hebben. Tom Meeusen, bijvoorbeeld, moet nog onderdak vinden voor 2018. Dat zorgt voor een extra impuls op het einde van het seizoen."

  "Bovendien zijn er nog een aantal mannen die nog een kans zien om hun positie in het klassement te verbeteren. De paar duizend euro die daarbij op het spel staan, kunnen ze wel gebruiken."

  Wie is de beste: Mathieu of Wout?

  "In de onderlinge confrontaties eindigde Van der Poel al 13 keer 1e en Van Aert evenveel keer 2e", zegt Wuyts. "Andersom is Van der Poel 2 keer 2e na Van Aert. Die cijfers zeggen alles. 8,5 op de 10 keer zal Van der Poel het afmaken in een onderlinge confrontatie die draagt tot de laatste ronde."

  "Van Aert heeft wel een grotere regelmaat, terwijl Van der Poel af en toe een flinke uitvaller heeft. Daarom is het geen toeval dat Van Aert twee regelmatigheidscriteriums wint."

  "De Wereldbeker wint hij niet enkel door zijn regelmaat, maar ook door de knie-operatie van Van der Poel. De eindzege in de DVV-trofee mag hij volledig op zijn eigen conto schrijven."

  "Van der Poel moet op zeer geaccidenteerde omlopen met veel klauter- en loopwerk zijn meerdere erkennen in Van Aert. Maar op alle andere omlopen is dat andersom."

  "Van der Poel heeft meer finesse, artistiek vermogen en lef. Van der Poel verlegt op kritieke momenten de risicolijn. Als de risicolijn 5 centimeter van de dranghekken is, dan zal Van der Poel daar 1 centimeter van maken. Dat durft Van Aert niet. En dat weet Wout."

  "Wout en Mathieu zijn geen vijanden, wel concurrenten"

  In de aanloop naar het WK deelden Van Aert en Van der Poel enkele prikjes uit naar elkaar. "Dat is een fenomeen van alle tijden, vaak opgefokt door ploegleiders en managers. De actie van Pauwels en Van der Poel, die een medisch formulier op Twitter gegooid hebben, zal wel zijn sporen nalaten."

  "Zo amicaal als het er tot december aan toeging buiten de cross, dat zal volgens mij niet meer gaan. Ze zullen wel hoffelijk blijven. Wout en Mathieu zijn geen vijanden, maar wel concurrenten."

  "Ik vind het goed zoals het nu is. Ze hoeven verbaal niet extra lief te zijn voor elkaar. Maar ze mogen het vooral uitvechten in de cross, tot op het bot van het mes. Dat is het mooist. Zoals in Lille (video), toen ze naast elkaar gingen rijden, elkaar wat jenden en bijna ten val kwamen. Daar lust het publiek wel pap van."

  Video player inladen ...

  Waarom Pauwels en Meeusen plots meekunnen met de grote 2

  Waar Wout van Aert en Mathieu van der Poel in november en december op een andere planeet reden, kunnen renners als Pauwels en Meeusen plots wel aanklampen.

  "Dat heeft te maken met de aard van het parcours", zegt Michel Wuyts. "Door de regenval lag het zand er in Lille hard tot zeer hard bij. Daardoor is het tempo voor anderen nu wel haalbaar."

  "Laat de 2 tenoren eind oktober op hetzelfde parcours strijden, rijden ze wel weg. Nu lukt dat niet, omdat ze een enorme workload hebben opgedaan in de loop van het seizoen."

  "Van Aert heeft al 36 crossen gereden, Van der Poel 28. Dat begint door te wegen. En dan is er ook nog de intensiteit die ze aan de dag legden tijdens al die crossen, die sowieso groter was dan bij de andere crossers. Daardoor is het haalbaarder voor de rest om nu aan te klampen in die laatste crossen."

  "Meeusen is populair, maar heel gevoelig"

  • Over Kevin Pauwels: "Als je Van der Poel en Van Aert wegdenkt uit de uitslagen, komt Pauwels er van alle andere crossers het best uit. We moeten daarbij wel rekening houden dat Toon Aerts weggevallen is door blessure. Pauwels werd al 9 keer 3e, maar mag hij daar tevreden mee zijn? Neen. Als je telkens je concurrenten van destijds uit het wiel rijdt, maar toch niet wint, kan je niet tevreden zijn. Want als je van het formaat Pauwels bent, wil je toch tenminste een paar keer winnen."
  • Over Tom Meeusen: "Hij beleeft een heel mooi seizoenseinde. Op het WK zou hij zonder die knaller in de beginfase ook goed voor de dag gekomen zijn, denk ik. Maar Tom is uitermate gevoelig en kwetsbaar. Ik denk dat hij er goed aan doet om het meer bij zichzelf dan bij anderen te zoeken, wanneer het fout gelopen is de laatste seizoenen. Tom is niet de meest gemakkelijke renner om te coachen. Hij voelt zich snel aangevallen, bijvoorbeeld als hij zijn trainingsschema moet aanpassen. Maar Meeusen is heel populair, hij is geen jongen die je zomaar van de hand doet."