• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  VIDEO: Daviscup: talent slaat bal in gezicht van ref, Canada wordt gediskwalificeerd

  Shapovalov (17) sloeg de bal onvrijwillig en barstte nadien in tranen uit.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Denis Shapovalov (17) zal zich zijn eerste Wereldgroep-duel nog lang herinneren: in de beslissende vijfde match tegen de Britten sloeg de gefrustreerde Canadese youngster een bal weg. Die raakte per ongeluk de stoelscheidsrechter. Het was meteen einde match voor hem én Canada. "Ik schaam me vreselijk", reageerde de tiener, die een geldboete krijgt.

  Bekijk het incident

  Gefrustreerd in beslissend duel

  Denis Shapovalov, die in 2016 Wimbledon won bij de junioren en een mooie toekomst wordt voorspeld, speelde tegen Kyle Edmund (ATP-53) in de eerste ronde van de Wereldgroep.

  Shapovalov, die vrijdag al zijn eerste enkelspel verloor van Daniel Evans, had net zijn opslag kwijtgespeeld voor een 6-4, 6-3, 2-1-achterstand. Gefrustreerd wou de nummer 251 van de wereld een bal in het publiek slaan, maar die raakte onvrijwillig de stoelscheidsrechter vol op zijn linkeroog.

  Tranen onder handdoek

  De Fransman Arnaud Gabas werd enkele minuten verzorgd en kon daarna niet anders dan Shapovalov te diskwalificeren. Meteen waren de Britten door naar de kwartfinale. "Dit is een gekke manier om een match te beëindigen. Ik heb het nog nooit meegemaakt", reageerde Edmund op enkele meters van zijn opponent, die zijn tranen verborg onder zijn handdoek.

  De Britse kapitein Leon Smith voelde mee met Shapovalov: "De ontknoping was verrassend. Denis is een groot talent. Hij heeft een harde les geleerd vandaag."

  Schorsing voor Daviscup? "Ik schaam me diep"

  Shapovalov sloeg mea culpa: "Ik ben blij dat de ref oké is. Mijn gedrag is onaanvaardbaar. Ik voel me verschrikkelijk dat ik de ploeg en mijn land in de steek gelaten heb. Ik gedroeg mij zoals ik normaal nooit doe en schaam me diep. Ik beloof dat dit de laatste keer is. Ik leer hieruit."

  De internationale tennisbond ITF erkende in een reactie dat "Shapovalov duidelijk niet de intentie had om meneer Gabas te raken". Toch krijgt de Canadees een sanctie: hij krijgt een boete van 7.000 dollar (zo'n 6.500 euro) wegens onsportief gedrag.

  Foto's van incident:

  Tweets over incident: steun voor speler en ref