• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Ik, een harde analist? Nee, ik beoordeel situaties, geen mensen"

  Naast T3 bij de Rode Duivels is Thierry Henry nog altijd tv-analist bij Sky Sports. Het laatste deel van het gesprek van Peter Vandenbempt met Henry gaat over dat deel van zijn werk.

  "Ik denk niet dat ik een harde analist ben"

  Het verhaal is bekend: Thierry Henry kon jeugdtrainer worden bij zijn geliefde Arsenal, maar sloeg dat aanbod af in juli 2016 nadat trainer Arsène Wenger duidelijk had gemaakt dat die job niet te combineren was met zijn rol als analist. Bij de Rode Duivels combineert Henry zijn job van T3 wel met televisiewerk en daar ziet hij geen graten in.

  "Ik analyseer gewoon de match die ik zie. Soms moet ik praten over Romelu (Lukaku), Eden (Hazard) of Jan (Vertonghen), maar mijn woorden gaan over de match. Ik denk niet dat ik een harde analist ben."

  "Ik analyseer situaties, geen mensen. Ik spreek me ook zelden uit over de beslissingen van een trainer of scheidsrechter."

  "Bij de Belgische bond heeft niemand daar problemen mee. Bij Sky ook niet en ik ook niet", zegt Henry aan Sporza. "Ik probeer in elk contact eerlijk en constructief te zijn met spelers en meestal zijn ze het wel eens met mijn analyses."

  "Maar als iemand een penalty veroorzaakt of flater begaat, dan is dat gewoon zo. Dan zou ik dat ook zeggen als het over mijn eigen vader ging."

  "Ik noem Romelu Lukaku de advocaat"

  • Over Romelu Lukaku: "Alle Rode Duivels willen bijleren, maar Romelu noem ik de advocaat. Hij discussieert echt over alles. Zelfs over zijn kousen. Het is belangrijk dat mensen dat weten, want soms denken ze dat het de jonge generatie niet veel kan schelen. Wat hij moet verbeteren? Alles wat hij al doet, moet nog beter. Maar hij is jong. Ik leerde zelfs op het einde van mijn carrière nog bij."
  • Over Eden Hazard: "Spelers als Hazard, Kevin De Bruyne, maar ook Dries Mertens, vergis je niet, denken anders. Je moet niet proberen hun denken te analyseren. Dat lukt niet. Daarom doen ze ook dingen op het veld die je niet verwacht. Als het goed gaat, is iedereen content. Als het een verkeerde beslissing is, mokken de mensen. Het is moeilijk een genie te begrijpen. Iedereen heeft zijn eigen manier van doen. Eden zal niet veranderen."
    
  • Over Axel Witsel in China: "Ik wil alleen over de Chinese competitie in het algemeen spreken. Of Witsel nog in aanmerking komt is een beslissing van de bondscoach. Ik had die discussie met een vriend van me. Hij begreep de vertrekkers niet. Ze verdienen toch genoeg. Ik begrijp zijn opmerking, maar het is een kwestie van prioriteiten. Mijn prioriteit was titels winnen. Maar voetbal is ook je broodwinning. Je kijkt ook naar je loon. Een carrière is kort. Geld kan ook een prioriteit zijn. Ik zei mijn vriend: "Als jij een job krijgt aangeboden waar je tien keer meer kan verdienen, wat doe je dan?"" 

  "Moeilijk voor mij om te zeggen wat misliep op het EK"

  Wanneer Henry de vraag krijgt wat er fout liep op het EK blijft hij op de vlakte. "De ontgoocheling is altijd groter als een ploeg talent heeft. Als je het toernooi niet wint, leeft het gevoel dat je verloren hebt", zegt Henry.

  "Voor IJsland was het een uitzonderlijk EK. Maar ook Italië was ontgoocheld. Frankrijk was ontgoocheld. Spanje was ontgoocheld. Duitsland was ontgoocheld..."

  "Wat misliep op het veld is moeilijk te zeggen omdat ik de context niet ken. Op zo'n toernooi gebeuren dingen waar je als buitenstaander geen weet van hebt. Ik beschik niet over alle ingrediënten om een juiste analyse te maken."

  "Er is kwaliteit, maar er ontbrak iets, dat ziet iedereen. Maar of dat aan de tactiek lag of niet? Dat is moeilijk voor mij om iets over te zeggen."

  "Te weinig winaarsmentaliteit? Wilmots heeft uitzonderlijk werk geleverd. Dat wil ik onderstrepen. Het verschil tussen winnen of niet is soms het geloof dat je kan winnen. Je loopt wat meer, verdedigt wat meer, speelt meer als ploeg. Dat is belangrijk, maar bij de nationale ploeg ben je niet vaak samen. Het is niet altijd evident alles in goede banen te leiden."