• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Super Bowl 2017: de ezelsoren van Trump-fan Brady en de tackle-analyse van Vincent Kompany

  Clash der quarterbacks: Matt Ryan vs. Tom Brady.

  Zondag valt het leven in de VS even stil. Dan wordt de 51e Super Bowl gespeeld (of Super Bowl LI zoals ze het in Amerika noemen). Wij blikken vooruit met Jürgen Nijs, die commentaar geeft op Eleven Sports Network. Hoe kwamen de Patriots en de Falcons in de finale? En wie is straks favoriet? "The bigger the hits, the better", analyseert Vincent Kompany in de video helemaal onderaan de beste tackles.

  Vorig jaar wonnen de Denver Broncos de Super Bowl tegen de Carolina Panthers, maar beide teams haalden dit seizoen niet eens de play-offs.

  "Voor de Broncos is dat logisch, want quarterback Peyton Manning heeft zijn schoenen aan de haak gehangen", zegt Jürgen Nijs.

  "Ze moesten het dan met een nieuweling doen, die ook nog eens geblesseerd raakte. Bovendien hebben veel spelers de titel gecasht door naar een andere ploeg te trekken."

  "Carolina won vorig seizoen bijna alles, maar vaak ook zeer nipt. Toen viel het dubbeltje telkens aan de goeie kant, nu telkens aan de verkeerde. In hun divisie was Atlanta ook nog eens de grote slokop."

  VIDEO: Voorsmaakje voor Super Bowl LI

  "Brady zon op wraak na schorsing voor Deflategate"

  De finale gaat deze keer tussen de New England Patriots en de Atlanta Falcons. Voor de Patriots begon het seizoen nochtans met een vraagteken. Om dat te begrijpen, moeten we eerst twee jaar terug gaan, naar Deflategate.

  "In de NFL mogen de teams die aanvallen met hun eigen ballen spelen. In de play-off-match tegen de Colts hadden de Patriots de druk van de ballen gehaald, zodat quarterback Brady en zijn ploegmaats meer grip hadden."

  "De Patriots werden gestraft, maar stapten naar de rechter. Daar konden de bewijzen niet hardgemaakt worden. Toch concludeerde de NFL dat waar rook ook vuur is. De Patriots kregen 1 miljoen dollar boete en Brady werd voor 4 matchen geschorst."

  "Ook zonder Brady konden de Patriots 3 van hun eerste 4 matchen winnen. Daarna keerde een op weerwraak zinnende Brady terug en wierp hij nog 28 touchdowns en werd hij amper 2 keer onderschept, een record."

  "De Patriots en hun fans kijken nu al uit naar het moment waarop ze de Super Bowl winnen en NFL-baas Goodell een knieval moet doen als hij Brady de trofee overhandigt."

  "Falcons-quarterback Ryan heeft twee stappen vooruit gezet"

  Terwijl de Patrios een ouwe getrouwe zijn van de Superbowl - daarover straks meer - zijn de Atlanta Falcons dé verrassing van dit seizoen. "Dat komt vooral omdat hun quarterback Matt Ryan plots twee stappen vooruit gezet heeft. Hij wierp zelfs 4 touchdowns meer dan Brady, zij het ook in meer matchen."

  "Coach zet ook Brady soms ezelsoren op, dat is goed voor de cohesie"

  De Atlanta Falcons staan pas voor de tweede keer in de Super Bowl, de New England Patriots al voor de negende keer. Het is duidelijk wie de grote favoriet is.

  Een groot deel van het succes van de Patriots hebben ze te danken aan de tandem Brady-Belichick. Brady kan als eerste quarterback voor de 5e keer de Super Bowl winnen (verdediger Charles Haley won er ook al 5), Belichick kan met 5 titels de meest succesvolle coach worden.

  "Er zijn nóg goeie quarterbacks geweest, maar ze zijn niet allemaal zo coachbaar geweest als Brady. Als hij een pass verkeerd gooit, zal Belichick hem ook ezelsoren opzetten. En Brady laat dat gebeuren, omdat hij weet dat dat de cohesie in de ploeg ten goede komt."

  Brady weet ook dat hij op zijn eentje geen titels kan winnen. "Hij heeft al een paar keer zijn salaris laten aanpassen, zodat de Patriots betere spelers kunnen aantrekken."

  Brady is al bijna 40 jaar, maar toch speelde hij zowat zijn beste seizoen ooit. "Dat komt omdat hij zich, onder invloed van zijn vrouw (topmodel) Gisele Bündchen, sinds kort ook beter verzorgt."

  "Hij heeft ook van zijn schorsing gebruik gemaakt om zijn lichaam te trainen én om zijn werptechniek aan te passen. Het zal geen toeval zijn dat ook Matt Ryan van de Falcons met diezelfde werpcoach aan de slag is gegaan."

  "Patriots verdelen het land, want Brady is Trump-fan"

  Voor wie de fans uit Boston (Patriots) en Atlanta (Falcons) zullen supporteren, lijkt ons duidelijk. Maar voor wie duimt de rest van Amerika zondag?

  "De Patriots zijn een garantie voor titels. Ze hebben dus heel wat supporters over het land, vaak successupporters. Toch hebben ze de VS ook verdeeld."

  "Dat komt omdat er een zweem van oneerlijkheid rond de ploeg hangt. Zoals bijvoorbeeld met Deflategate. Maar ook door coach Belichick, die alle achterpoortjes en slinkse trucs kent en die ook op het juiste moment gebruikt."

  "Belichick en Brady zijn bovendien openlijke fans van president Trump. Trump en Brady zijn golfbuddies en tijdens de verkiezingen zong Brady openlijk de lof van Trump. Tot Gisele hem de raad gaf dit in de toekomst beter stil te houden."

  "Populariteit van de NFL blijft groeien, ook in België"

  De Super Bowl zal zondag in de VS ongetwijfeld weer voor tv-records zorgen, maar ook in de rest van de wereld neemt de populariteit van het American Football toe. "Ik heb het zelf ook zien groeien", zegt Jürgen Nijs. "Ik geef voor de 20e keer commentaar tijdens de Super Bowl en ben voor de 12e keer ter plaatse en het aantal journalisten is steeds blijven groeien. Nu komen er 5.500 naar Houston, vanuit alle landen."

  "Ook in België blijft de populariteit groeien. De mensen in Vlaanderen kunnen het hele seizoen nu volgen op tv en je merkt ook tijdens de matchen dat het steeds meer leeft. Het zaadje is geplant, nu hopen dat de plant ook zal kiemen."

  VIDEO: Patriot-fan Kompany analyseert de zwaarste tackles in de NFL

  Neem deel aan onze poll: