• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Koninginnenrit Dubai ingekort: "De wind in de woestijn is te onberekenbaar"

  Het waren bijwijlen helse omstandigheden voor de renners in Dubai.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Wind, waaiers en een vechtpartij: het was een bewogen dagje in de Ronde van Dubai. "Het was vergelijkbaar met de Gent-Wevelgem-editie van 2015", zegt Sporza-journalist Renaat Schotte, die zelf in Dubai aanwezig is.

  Vier maanden geleden reden de renners in Qatar hun WK en toen waren de weersomstandigheden ook al hét gespreksonderwerp. Dat was vandaag in de Ronde van Dubai niet anders.

  "Maar het weer is wel compleet anders dan toen. Het is extreem winderig en zelfs frisjes. Je kunt nu niet buitenkomen zonder een fleece."

  "Het was behoorlijk heftig vandaag. Een paar ploegen zagen hun kans schoon om de boel op waaiers te trekken en dat zorgde snel voor chaos, met ook valpartijen. Een beetje zoals op het WK, maar dan nog incidentrijker."

  De wind hield stevig huis in de lange stroken door de woestijn. "Het leek bij momenten alsof ze over zand aan het rijden waren. Ik sprak met een Belgische motard en die vergelijk het met Gent-Wevelgem uit 2015: renners die van de weg geblazen werden en in het zand over de kop gingen."

  "Typisch Kittel om meteen schorsing van 6 maanden te eisen"

  Even leek het alsof Marcel Kittel, die de eerste twee ritten had gewonnen, iets in zijn gezicht had gekregen en de wedstrijd wou laten stilleggen. "Maar toen kwam het ellebogenverhaal naar boven. Het lijkt mij een typische boksblessure, met die gekloven wenkbrauw. Astana heeft zich na de wedstrijd ook geëxcuseerd, dus het zal wel echt gebeurd zijn."

  Kittel neemt geen genoegen met excuses. "Het is typisch voor Marcel dat hij vraagt om Grivko zes maanden te schorsen. McEwen stuurde na de koers ook een tweet waarin hij liet weten dat hij 10 jaar geleden ook al eens een aanvaring had met de Oekraïner."

  Koninginnenrit ingekort omdat wind te onberekenbaar is

  • De organisatie heeft intussen al ingegrepen voor de koninginnenrit van morgen. Het parcours wordt ingekort, van 172 km naar 109 km. "De passage door de woestijn wordt geschrapt, want de wind is te onberekenbaar", legt Schotte uit. "Het peloton vertrekt in Hatta, om dan na 3 grote lussen de geplande aankomst op de top van de Hatta Dam te hebben."

  VIDEO: De legendarische waaiereditie van Gent-Wevelgem