• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Buitenlandse investeerders hebben niet alleenrecht op slecht managen van voetbalclubs"

  OHL bevestigt het bestaan van een voorakkoord met een Chinese maatschappij.

  OH Leuven zou in Chinese handen kunnen terechtkomen. De Tijd en Het Laatste Nieuws schrijven over een voorakkoord met een investeringsmaatschappij en de club bevestigt dat bericht. OHL zou de achtste van onze 24 profclubs zijn die in buitenlandse handen vallen. Vanwaar die evolutie en interesse, vroegen we aan sporteconoom Thomas Peeters.

  OHL, dat het financieel moeilijk heeft na de degradatie van 1A naar 1B,  is al langer op zoek naar een investeerder. Naar het voorbeeld van eersteklassers Eupen, Kortrijk en Moeskroen en tweedeklassers Lierse, Tubeke, Union en Roeselare wordt dat dus wellicht een buitenlandse piste.

  Thomas Peeters, sporteconoom aan de Erasmus School of Economics in Rotterdam, is niet verrast: "Het is een fenomeen in heel Europa dat niet de eerste, maar de tweede afdeling het financieel moeilijk heeft. Net omdat ze willen concurreren met de eerste afdeling, maar ze hebben het door een gebrek aan tv-gelden en andere inkomsten heel moeilijk."

  "Die clubs zijn op zoek naar vers geld. Als dat geld beschikbaar is bij die buitenlandse investeerder, is dat zeker op korte termijn een goede zaak voor de club."

  Maar Peeters wijst op een addertje onder het gras. "Het probleem is dat veel van de supporters van dergelijke clubs niet zo graag hebben dat hun traditionele club in buitenlandse handen komt."

  Hij nuanceert wel "het gevaar": "Ook Belgische investeerders in het voetbal nemen soms zeer rare of minder geschikte beslissingen in het leiden van hun club. Ik zou dus niet durven te zeggen dat buitenlandse investeerders het alleenrecht hebben op het slecht managen van voetbalclubs."

  "België heeft goed imago en 1B-clubs zijn koopjes"

  Peeters ziet drie redenen waarom een Chinese investeringsgroep bij OHL uitkomt: 

  1. "Ons Belgisch voetbal staat redelijk op de kaart. Het succes van de Rode Duivels heeft het imago van ons voetbal deugd gedaan in het buitenland."
  2. "Die 1B-clubs zijn in absolute termen een soort koopje op de Europese markt. De inkomsten zijn redelijk laag, dus voor een redelijk bescheiden bedrag kun je die koop doen, zeker als je vergelijkt met een tweedeklasser in een groter land."
  3. "In België zijn er ook nog mogelijkheden om een club te kopen. Bijvoorbeeld in Duitsland is de regelgeving veel strenger over wie kan investeren in een club en over hoeveel die dan te zeggen heeft. Bij ons kan een overname redelijk vlot verlopen."

  "China is laat, Russen en Qatarezen zijn al gepasseerd"

  De laatste tijd is het al China wat de klok slaat op de voetbalbladzijden. Zijn er nog andere spelers op de investeerdersmarkt? "China is eigenlijk een late mover", stelt Peeters. "Want de Russische en Qatarese investeerders zijn natuurlijk al gepasseerd. China is dus zeker niet alleen, maar de laatste tijd is hun belangstelling wel erg groot."