• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  VIDEO: Mignolet opnieuw penaltyheld, maar deze keepers konden er ook wat van

  Simon Mignolet stopt iets meer dan 1 op de 3 van zijn penalty's.

  Simon Mignolet stopte tegen Chelsea de 9e penalty uit zijn Premier League-carrière. Hiermee bevestigt hij zijn reputatie als specialist, al kan het nóg straffer. Een overzicht van andere koele keepers uit het heden en verleden.

  Sinds hij in 2010 in de Premier League arriveerde kreeg Simon Mignolet al 25 penalty's te verwerken. 9 keer trok hij aan het langste einde. Niet alleen Diego Costa liet zich in de luren leggen, maar ook topspelers als Luis Suarez, Wayne Rooney en Theo Walcott misten tegen Mignolet.

  Met 9 gestopte penalty's op 25 komt Mignolet zo aan een prachtig gemiddelde van 36%. Hiermee doet hij net iets beter dan zijn Liverpool-concurrent Loris Karius, die in Duitsland 8 op 23 scoorde.

  Nog straffer zijn de cijfers in vergelijking met Thibaut Courtois, zijn grote concurrent bij de nationale ploeg. Courtois stopte dan wel een penalty van Lionel Messi in de Spaanse Supercup, in de Premier League kon hij er maar 1 van de 6 stoppen.

  Jean-Marie Pfaff

  De beroemdste Belgische voorganger van Simon Mignolet is uiteraard Jean-Marie Pfaff, die dankzij een nooit onthulde truc maar liefst 64,3% van zijn penalty's uit zijn Bayern-tijd wist te redden.

  Een straffe statistiek en misschien zijn de cijfers uit die periode niet helemaal betrouwbaar, maar het geeft ons de gelegenheid om dit legendarische fragment nog eens op te diepen. Pfaff is in een van zijn eerste matchen bij Bayern meteen de penaltyheld en geeft daarna een onvergetelijk interview.

  Jean-François Gillet

  Dat Jean-François Gillet een stevige penaltyreputatie heeft, weten we sinds hij er vorig seizoen drie stopte in één match tegen Anderlecht. Dat dit geen toeval was, bewijzen de statistieken: 106 keer mocht iemand al vanaf 11 meter aanleggen oog in oog met Gillet, 35 keer was de 37-jarige doelman baas, ofwel 37,1% succesvol.

  Mickaël Landreau

  De Fransman Mickaël Landreau kende een lange carrière. Van 1996 tot 2014 stond hij in het doel bij Nantes, PSG, Rijsel en Bastia. In die periode probeerde hij 48 penalty's te redden en 20 keer lukte hem dat zowaar. Goed voor een slaagkans van 41,66%.

  Vooral legendarisch werd Landreau dankzij de penalty die Ronaldinho tegen hem mocht trappen. Landreau ging uitdagend aan één kant van zijn doel staan. Een psychologisch spelletje, maar je raadt al wie dat won.

  Diego Alves

  Voor de titel van grootste penaltyspecialist uit de recente geschiedenis komen heel wat doelmannen in aanmerking. Kenneth Vermeer redde er voor Ajax tussen 2012 en 2014 zeven op een rij. Samir Handanovic stopte er zes in één seizoen voor Udinese en deed dat 3 jaar later nog eens dunnetjes over voor Inter.

  Maar de onbetwiste kampioen is Valencia-doelman Diego Alves, die bijna de helft van zijn penalty's weet te keren: 22 op 45. Geen geringe prestatie als je weet dat Alves al strafschoppen stopte van onder meer Messi, Ronaldo, Griezmann, Bacca en Diego Costa.