• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Sterckx: "Genk investeerde in de toekomst, maar het heeft eigenlijk geen tijd"

  Zullen de transfers van Racing Genk meteen renderen?

  Een nederlaag in KV Mechelen en geen bekerfinale: de wittebroodsweken van nieuwe coach Albert Stuivenberg bij Genk zijn duidelijk voorbij. Wat mogen we van Genk nog verwachten dit seizoen, vroegen we aan Sporza-journalist Bert Sterckx?

  Bert Sterckx heeft het over...

  • De rotweek van Genk: "De bekeruitschakeling zal serieus aangekomen zijn."
  • De transfers: "Genk heeft geïnvesteerd in de toekomst, minder voor de korte termijn."
  • De nieuwe coach: "In de 2e helft tegen Oostende zag je al de hand van de trainer."
  • Mathew Ryan: "Ik vond hem nog niet overtuigend."
  • Thomas Buffel: "Met Buffel als leider had Genk niet zo'n grote dip gehad tegen Oostende."

  Genk houdt van feesten, de bekeruitschakeling zal aangekomen zijn

  Racing Genk incasseerde deze week een dubbele klap. Eerst verloor het in Mechelen tegen een rechtstreekse concurrent voor Play-off I. En nu grijpt het ook nog eens naast de bekerfinale.

  Genk heeft die bekerfinale al een paar keer gespeeld en weet dus wat het mist. Het is een club die houdt van feesten en genieten. Dat zal serieus aangekomen zijn.

  De bekeruitschakeling maakt dat Play-off I nu nog belangrijker is geworden. Zal dat nog wel lukken? Dat is twijfelachtig.

  Op papier kan het zeker nog. Genk heeft 5 punten minder dan Gent en KV Oostende, maar het heeft nog een inhaalmatch te goed. Ze hebben ook een haalbaar programma, maar wel met een lastig einde.

  Genk zal zeker niet ál zijn resterende wedstrijden winnen. Het is eigenlijk al een wonder dat het nog altijd meedoet voor Play-off I als je ziet hoeveel punten het al laten liggen heeft. Dat zegt veel over onze competitie.

  Genk moet een halve ploeg vervangen

  Genk is verzwakt uit de transferperiode gekomen, zeker op korte termijn. Het mist heel wat spelers: Bizot en Karelis zijn lange tijd out, Samatta is nu ook uitgevallen, Buffel is er door omstandigheden al een paar weken niet bij, Ndidi is vertrokken en die liep voor twee en de klasse van Bailey kennen we.

  Dat zijn 6 basisspelers die er niet meer bij zijn, ofwel een halve ploeg die vervangen moet worden.

  Als vervangers haalde Genk onder meer Boëtius, Naranjo en Ryan. Jongens die weinig gespeeld hebben en die misschien op revanche uit zijn.

  Zebli en Berge zijn dan weer nog heel jong. Soms pakt dat goed uit, zoals met Ndidi, maar het zal niet altijd lukken met die jonge kerels.

  Genk heeft een neus voor talent en het zullen ongetwijfeld spelers zijn die iets in hun mars hebben. Maar iedereen heeft een inloopperiode nodig.

  Terwijl het nu wel moet gebeuren. Anders is het én geen bekerfinale én geen Play-off I voor Genk. Dan is het seizoen, ondanks het mooie Europese parcours, mislukt.

  Stuivenberg doet het zonder de "mannen met baarden" van Maes

  Genk heeft niet alleen een bijna volledig nieuwe ploeg, het heeft met Albert Stuivenberg ook een nieuwe trainer. Peter Maes heeft Genk uit een diep dal toch naar Europees voetbal geleid, maar zijn ontslag was na de clash met het bestuur onvermijdelijk.

  Gisteravond zag je in de tweede helft tegen KV Oostende al de hand van de nieuwe trainer, maar hij zal toch ook tijd nodig hebben om zijn automatismen erin te slijpen.

  Genk heeft ook ingekocht zoals Stuivenberg het wil. Geen mannen met baarden, zoals Maes hen altijd noemde. Mocht Maes er nu nog geweest zijn, dan zou hij ongetwijfeld gefrustreerd rondlopen met al die jonge knapen.

  Stuivenberg krijgt ook het krediet om op lange termijn te werken, dus het is voor hem geen ramp als Genk Play-off I niet haalt. Tenzij het echt niet zou boteren.

  Maar belangrijke spelers, zoals bijvoorbeeld Pozuelo, zullen zich in dat geval wel afvragen of ze moeten blijven. "Kunnen we met deze ploeg wel prijzen pakken?", zullen ze denken.

  Genk zou met Buffel niet zo'n grote dip gehad hebben tegen KVO

  • Over Mathew Ryan: "Ik vond hem nog niet overtuigend tegen KV Oostende. Hij twijfelde op diepe ballen, zette eerst een stapje vooruit, dan achteruit,... Die details zullen er wel weer inkomen als hij meer matchen speelt, maar die tijd heeft Genk niet. Ik vrees dat hij nog van die kleine foutjes zal maken, al kostten die Genk gisteren niet de uitschakeling."
  • Over Thomas Buffel: "Hij heeft nu geen invloed meer en dat voelen ze bij Genk. Hij kan met zijn ervaring het tempo bepalen in een match. Bovendien kijken jongens, zoals een Schrijvers, naar hem op. Zo iemand missen ze ook op training. Ik denk niet dat Genk tegen Oostende zo'n lange dip gehad zou hebben met een leider als Buffel in de ploeg."

  Bert Sterckx