• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Twee Belgische taekwondoka's mogen de VS niet binnen

  Si Mohamed Ketbi won in 2015 zilver op het WK taekwondo.

  Toptaekwondoka's Si Mohamed Ketbi en Mourad Laachraoui hebben zich moeten afmelden voor de US Open taekwondo. Hun reisvergunning werd vlak voor hun vlucht ingetrokken, weliswaar twee dagen voor het omstreden inreisverbod van president Trump.

  De Franstalige Taekwondofederatie had op 4 januari de geldigheid van de paspoorten van Ketbi en Laachraoui nagegaan en een ESTA-reisvergunning aangevraagd voor de twee en hun coach.

  Zo'n ESTA volstaat voor een Belg om naar de VS te reizen, een visum is niet nodig. De reisvergunning werd probleemloos gevalideerd door de Amerikaanse autoriteiten.

  De vlucht naar Las Vegas was voorzien voor afgelopen woensdag, 5 dagen na de eedaflegging van president Donald Trump. Maar 2,5 uur voor het vliegtuig vertrok, kreeg de federatie een mail dat de reisvergunning alsnog geweigerd werd.

  De twee taekwondoka's waren hiervan niet op de hoogte en kregen pas bij het aan boord gaan te horen dat ze niet op het vliegtuig toegelaten zouden worden.

  Uiteindelijk besliste de federatie de deelname van zijn taekwondoka's aan de US Open te annuleren.

  Broer van Laachraoui was zelfmoordterrorist Zaventem

  Twee dagen na de problemen met Ketbi en Laachraoui kondigde president Trump zijn inreisverbod aan voor reizigers uit Syrië, Iran, Soedan, Libië, Somalië, Jemen en Irak. Met die tijdelijke, maar erg omstreden, maatregel wil Trump naar eigen zeggen de terroristen buiten houden.

  Mourad Laachraoui is de broer van Najim, één van de zelfmoordterroristen die zichzelf op 22 maart 2016 opbliezen in de luchthaven van Zaventem. Zowel Laachraoui als Ketbi is in België geboren. Ze zijn van Marokkaanse afkomst en hebben dus geen link met een van de 7 geviseerde landen.

  Minister reageert onthutst

  Minister van Sport van de Franse gemeenschap, Rachid Madrane, zegt "onthutst" te zijn over het verbod. "De voorwaarden van het verbod zijn onaanvaardbaar", vindt Madrane.

  Hij verwijst naar het feit dat de sporters de beslissing pas op de luchthaven vernamen "onder het voorwendsel dat ze niet in het bezit waren van een visum".

  Ze beschikten wel over een geldig paspoort en de Amerikaanse ambassade had de Belgische Vereniging voor Taekwondo pas de avond voor hun vertrek ingelicht over nieuwe vereisten (het visum), hekelt de minister in een mededeling.

  Mourad Laachraoui won goud op het afgelopen EK taekwondo