• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vandenbempt: "Niks doet vermoeden dat Club nu ineens zal blokkeren"

  Speeldag 24 in de Jupiler Pro League is geschiedenis en dus rijp voor analyse. Peter Vandenbempt ontleedt de krachtmeting voor de titel. "Geloof niet dat AA Gent er niet meer in gelooft", zegt de voetbalcommentator van Sporza.

  De analyse van Peter in een notendop:

  • Hoop en optimisme zijn gewettigd in Gent
  • Club Brugge blijft wel een grote titelkandidaat
  • Ik zie de winst voor Anderlecht vooral in het betere voetbal

  Gent heeft niet geïnvesteerd voor louter een plaatsje in POI

  AA Gent klopte Club Brugge gisteren met 2-0. Er zat duidelijk veel spanning op die wedstrijd bij Gent. Bij de spelers, de trainer die al zijn transfereisen ingewilligd zag in januari en nu moet presteren, én de bestuurders die nooit eerder zo veel geld uitgegeven hebben. 

  Vijf van die nieuwe spelers stonden in de basis, dan heb je een overwinning nodig tegen Club en die is er gekomen. Voor de punten uiteraard, maar ook voor het moreel van de troepen, want het hobbelige jaareinde heeft voor veel nervosititeit gezorgd. Dan komt zo'n wedstrijd als gisteren op het goeie moment.

  Gent was zondag - na weliswaar een heel moeilijke start - echt wel goed. We hebben ons vaak te snel te enthousiast getoond over nieuwe spelers in januari, maar de eerste indrukken van doelman Kalinic, dribbelaar Kalu en de Japanner Kubo zijn bijzonder positief.

  Dus zijn hoop en optimisme op dit moment gewettigd voor AA Gent. De club heeft dan ook zwaar ingezet, want voorzitter Ivan De Witte heeft deze investeringen niet gedaan voor louter een plaatsje in POI of een Europees ticketje, denk ik.

  Niks doet vermoeden dat Club nu ineens gaat blokkeren

  Club is na deze 2-0 wel niet ineens minder titelkandidaat dan voor dit duel. Ik vond de overwinning van AA Gent verdiend, maar Club had best een resultaat kunnen halen. Wel was de tweede helft van Club verrassend zwak. Het kreeg les van AA Gent in wat in principe de kwaliteiten van Club zijn: grinta, mentaliteit en inzet.

  Dan kan Club nog altijd verliezen in België. Net omdat het zo lang geleden was, valt dat op, maar op dit moment doet niets vermoeden dat Club nu ineens gaat blokkeren. Dus blijft Brugge een grote titelkandidaat, met Anderlecht daarachter.

  Alleen, moet ik zeggen, was het heel opvallend hoe trainer Hein Vanhaezebrouck en voorzitter Ivan De Witte heel gretig Club en Anderlecht als definitief vertrokken bestempelden. Dus zelf gelooft AA Gent zogezegd niet meer in de titel, maar geloof nu vooral niet dat ze er bij Gent niet meer in geloven.

  Teleurstelling bij Anderlecht viel nog mee

  Anderlecht-Standard eindigde zondagavond op 0-0. Doodzonde voor de wedstrijd, die verkeerde beslissing van de lijnrechter in de eerste minuut om Mladenovic met rood te laten wegsturen. Dat heeft een grote rol gespeeld. Standard, dat ook moest winnen, werd veroordeeld tot 90 minuten verdedigen.

  Maar goed, ik had toch de indruk dat de teleurstelling bij Anderlecht nog meeviel. Het was immers zo'n wedstrijd waarin de bal er niet in wilde. Door wat pech (twee ballen tegen het kader), een beresterke doelman Gillet en onvoldoende kwaliteit op bepaalde momenten voor doel.

  Maar ik zie de winst voor Anderlecht deze week in de matchen tegen Westerlo woensdag en Standard gisteren vooral in het betere voetbal. Eindelijk, zou ik zeggen. Trebel wordt onmiskenbaar een toegevoegde waarde.

  Er zat in de goeie periodes van het spel snelheid en veel diepgang. Er was veel doelgevaar en Anderlecht kwam met veel volk in de rechthoek. Dat zijn stilaan de eerste tekenen van progressie, al is er nog veel ruimte voor verbetering. 

  Dit Anderlecht van René Weiler zal dit seizoen wellicht toch een ploeg blijven die makkelijker voetbalt vanuit de reactie. Maar in de confrontaties straks in POI, met de beste ploegen van het land, is dat misschien ook wel een kwaliteit.

  Een zorgwekkende week voor Standard

  Voor Standard kan de 0-0 in Anderlecht een keerpunt zijn. Ze kunnen zich optrekken aan de strijd die ze geleverd hebben en het punt dat ze er aan overgehouden hebben, maar ik vind het toch vooral een zorgwekkende week voor Standard.

  Het was toch een cruciaal drieluik: vorige week thuis afgetroefd door Club Brugge, donderdag na de rust simpel weggezet door Eupen en nu gisteren - oké door de omstandigheden - eigenlijk ook door Anderlecht. 

  Ze hebben twee keer op de valreep met de nodige meeval nog een puntje gepakt, maar trainer Jankovic zegt zelf ook dat het vreemd is dat Standard uitgerekend gisteren na 12 keer eindelijk nog eens de 0 kon houden terwijl het in die andere wedstrijden nooit zo veel kansen tegengekregen had. 

  Enfin, dat optimisme bij Standard deel ik niet echt. Als je ziet dat Standard in de voorbije 15 wedstrijden maar 4 keer heeft kunnen winnen en dat het nu een achterstand van 6 punten heeft op nummers 5 en 6 KV Oostende en AA Gent, dan moet je 4 of 5 keer winnen in je laatste 6 matchen. En een paar daarvan misschien zonder die onmisbare sterkhouder Belfodil, na zijn rode kaart in Anderlecht. Dat lijkt mij niet evident.

  Peter Vandenbempt