Ga naar de inhoud

Nys in Extra Time Cross: "Laat een WK-parcours zoals het is"

 vr 27 januari 2017 07:15
In Extra Time Cross hebben Sven Nys, Paul Herygers, Michel Wuyts en Karl Vannieuwkerke al duchtig vooruitgeblikt op het WK in Luxemburg. Nys vindt het jammer dat de laatste strook breder uitvalt dan voorzien. "Als renner zou ik me daar aan gestoord hebben", stelt de tweevoudige werekdkampioen.

"Albert een janker? Neen"

De ja-neevragen voor Sven Nys:

  • Wordt Wout van Aert wereldkampioen? Ja.
  • Is Lars van der Haar 100 procent klaar voor het WK? Neen.
  • Heb je liever dat Lars van der Haar wereldkampioen wordt dan Wout van Aert? Ja.
  • Pakt Sanne Cant zaterdag haar eerste wereldtitel? Neen.
  • Wordt Marianne Vos voor de 8e wereldkampioen bij de vrouwen? Neen.
  • Is Niels Albert een janker? Neen.
  • Rijdt Tom Meeusen volgend seizoen nog bij Telenet-Fidea? Joker.
  • Probeerden Pauwels en Van der Poel met hun formulier op Twitter Van Aert uit zijn kot te lokken? Neen.
  • Is Roland Liboton de beste crosser aller tijden? Ja.
  • Zou je zondag liever aan de start staan dan aan de kant? Neen.

"Het gaat uitstekend met Wout van Aert"

Michel Wuyts en Paul Herygers laten hun licht schijnen over de fysieke paraatheid van Wout van Aert.

"Ik heb vandaag contact gehad met de bondscoach, die gehoord had dat het goed zat. "Wout ziet er uitstekend uit", liet de bondscoach me na zijn aankomst in Luxemburg weten", legt Michel Wuyts uit.

"In de weken voor een WK mag je niemand vertrouwen"

Sven Nys: "Het is goed nieuws dat Wout weer fit is en dat hij met ambitie aan de start zal komen. Ik was er vorige week al van overtuigd. Ik had gezegd: als het WK in Hoogerheide gereden zou zijn, dan zou Wout er zeker gestart zijn."

"Als er echt een blessure was, dan was het misschien verstandig om frisheid op te doen. Dat is de enige optie, als je echt met die blessure te maken heb."

"Dat ik de voorwaardelijke wijs gebruik? In de weken voor het WK mag je niemand vertrouwen. Maar er zal wel een blessure geweest zijn", antwoordt de tweevoudige wereldkampioen.

"Ik ben 200 procent zeker: Van Aert was echt geblesseerd", vult Michel Wuyts aan.

"Ik denk dat Mathieu met twijfels zit"

Sven Nys: "Ik denk dat zijn staat van paraatheid niet zo heel goed is. Je kan wel zeggen dat Hoogerheide (24e plaats, red.) ingecalculeerd was door gebrek aan ritme en frisheid na harde trainingen."

"Maar dat brengt ongelofelijk veel twijfel en onzekerheid mee in deze week. En als er iets is wat je kan missen in de aanloop naar een WK..."

"In mijn ogen: je weet dagen op voorhand hoe het met je gesteld is. Er is heel veel zekerheid. Dat was bij mijn twee wereldtitels zo. Ik wist dat het toen mijn moment was. Ik denk dat Mathieu met twijfels zit."

"Laat het parcours zoals het is"

Twee dagen voor het WK-weekend heeft de organisatie de allerlaatste hindernis aangepast. De verraderlijke schuine kant valt nu breder uit.

Sven Nys: "Het is een fantastisch parcours. Als renner zou ik me dan storen aan wat ik vandaag (donderdag, red.) gezien heb. Laat het parcours zoals het is. Iedereen kan pinnen onder zijn schoenen schroeven en te voet naar beneden gaan. Niemand is verplicht om te fietsen, dat is veldrijden."

"Ik vind het jammer. Er zijn ook zandpassages aangebracht, zodat het makkelijker is. Maar cross is voor mij puur natuur. Op een WK zie je zulke veranderingen, maar bij een Wereldbeker-cross of Superprestige-cross niet."

Michel Wuyts: "Zondag ziet het parcours er anders uit. Dan verandert het elk uur."

Paul Herygers: "Blijf van het parcours. Het is nu niet het tijdstip om te verkennen."

"9 op 10 Van der Poel"

Wat gebeurt er als Van Aert en Van der Poel samen de laatste ronde ingaan?

Michel Wuyts: "In 9 op 10 gevallen haalt Van der Poel de bovenhand."

Sven Nys: "Dan trekt Van der Poel aan het langste eind. Ik heb het dit jaar nog niet in de andere richting gezien. Maar Wout kan ons verrassen."